BUDAPEST - Een plotselinge storm en hevige regenval hebben zondag dood en verderf gezaaid in de Hongaarse hoofdstad Budapest. Tienduizenden mensen die kwamen kijken naar vuurwerk wegens een nationale feestdag sloegen voor het noodweer op de vlucht. Zeker drie mensen kwamen om het leven door ontwortelde bomen. Circa 250 mensen moesten naar het ziekenhuis.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een omgewaaide boom kwam volgens de brandweer terecht op de mensenmenigte waardoor twee mensen omkwamen. Twee mensen zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd en twee anderen raakten ernstig gewond.

Bliksem

Ook stortte een perstribune bij het spektakel in door het noodweer waardoor verscheidene personen gewond raakten. De autoriteiten maken melding van zeker een persoon die door bliksem zou zijn getroffen.

De politie sprak van een chaos. Schepen op de Donau zouden met elkaar in aanvaring zijn gekomen, waardoor mensen overboord sloegen. Vier mensen zouden zijn gered. Zeker één persoon wordt nog vermist.

Forse schade

De windstoten bereikten snelheden tot circa honderd kilometer per uur. De politie maakte melding van forse schade aan historische gebouwen, waaronder het presidentieel paleis. Veel auto's raakten beschadigd en ramen bezweken onder de harde wind.

De Hongaarse meteorologische dienst zegt de organisatoren van het vuurwerkspektakel van tevoren te hebben gewaarschuwd voor het onstuimige weer. Het evenement ging echter gewoon door.

Onderzoek

De burgemeester van Budapest Gabor Demszky wil een onderzoek instellen waarom het festival niet is afgelast. De catastrofe zou dan zijn voorkomen, aldus de burgervader.