DEN HAAG - Dit kabinet neemt definitief geen besluit over de aanleg van de omstreden snelweg de A6-A9 bij het Naardermeer. Verkeersminister Karla Peijs hintte hier ruim een maand geleden al op. Het volgende kabinet is daarmee aan zet.

In een brief aan de Tweede Kamer die volgens Haagse bronnen naar verwachting deze maand nog op de bus gaat, bevestigt zij dat deze kabinetsperiode geen beslissing meer valt.

Voor de verbinding A6-A9, nodig om de fileproblemen tussen Almere en Schiphol aan te pakken, bestaan twee varianten. Het gaat om de verbreding van de bestaande A9 (Gaasperdammerweg) door de Bijlmer dan wel de aanleg van een ondertunnelde snelweg bij het Naardermeer.

CDA-minister Peijs liet half juli doorschemeren een voorkeur voor de eerste mogelijkheid te hebben, terwijl ze lange tijd als voorstander werd gezien van een nieuwe weg bij het Naardermeer.

Natuurmonumenten

"Een onbesliste wedstrijd met redelijke vooruitzichten", concludeerde zondag directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten op het definitief doorschuiven van de beslissing. Deze organisatie, eigenaar van het Naardermeer, is fel tegen een nieuwe weg daar. De Graeff ziet de toekomst nu iets positiever in.

Gezien Peijs' zekere voorkeur had Natuurmonumenten volgens hem al "lichte hoop" dat dit kabinet knopen zou doorhakken. "Ofschoon het een beetje speculeren is, loopt het nu met een mogelijk CDA-PvdA-kabinet na 22 november wellicht goed af." De PvdA bekende zich al eerder als tegenstander van de A6-A9. "Met de VVD weet je het maar nooit", aldus De Graeff.