JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert wil dat Italië leiding gaat geven aan de versterkte VN-missie in Zuid-Libanon. Dat berichtte de website van de Israëlische krant Haaretz zondagavond.

Olmert, die heeft getelefoneerd met zijn Italiaanse collega Romano Prodi, ziet voor de Italianen vooral een rol weggelegd in het bewaken van de grens tussen Libanon en Syrië.

De VN-missie Unifil in Zuid-Libanon moet samen met het Libanese leger toezien op naleving van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Voor dat doel moet Unifil worden uitgebreid van tweeduizend tot 15.000 militairen.

Frans commando

Unifil staat momenteel onder Frans commando. Parijs heeft gezegd de leidende rol te willen houden, maar tot teleurstelling van onder meer de Verenigde Naties heeft Frankrijk tot dusver pas tweehonderd militairen beschikbaar gesteld. Italië is in principe bereid duizenden militairen te sturen, maar details over de Italiaanse bijdrage zijn nog niet bekend.

Olmert maakte zondag opnieuw duidelijk dat Israël geen bijdragen aan Unifil wenst van landen die geen diplomatieke relatie hebben met de Joodse staat. Daarmee lijkt Israël de deelname te gaan blokkeren van Indonesië, Maleisië en Bangladesh, die al troepen hebben toegezegd. Geen van deze moslimlanden onderhoudt diplomatieke relaties met Israël. Maleisië reageerde al eerder met de opmerking dat de Verenigde Naties en niet Israël gaan over het versterkte Unifil.

Libanon deed ook al een duit in het zakje. President Emile Lahoud zei zaterdag dat landen die militaire banden hebben met Israël geen deel mogen uitmaken van de vredesmacht. De opmerkingen van Israël en Libanon maken het toch al stroeve proces om de internationale vredesmacht samen te stellen er niet eenvoudiger op.

Recht op openen vuur

De versterkte VN-missie in Zuid-Libanon krijgt het recht om het vuur te openen op gewapende Hezbollah-strijders en andere individuen die weigeren hun wapens neer te leggen. Dat staat volgens de Israëlische kranten Haaretz en Yedioth Ahronoth in een maandag te verschijnen geweldsinstructie van de Verenigde Naties voor de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon.

De kranten baseren zich op diplomatieke bronnen in Jeruzalem en op een VN-woordvoerder in New York. Israël heeft binnen de VN sterk aangedrongen op een krachtig mandaat voor de blauwhelmen. Israël wil dat de vredesmacht het recht krijgt geweld te gebruiken.

Veel landen wachten op de regels die de VN de missie willen opleggen alvorens ze harde toezeggingen doen om troepen te leveren.