DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister Veerman (Landbouw) het algehele exportverbod voor levende runderen, schapen en geiten zo snel mogelijk moet intrekken. Veerman nam zijn maatregel donderdag in verband met de uitbraak van de blauwtongziekte.

De exportorganisatie voor vee Veepro-Holland is ook niet blij met het verbod en liet zaterdag weten dat het de branche ongeveer 6,5 miljoen euro per maand kost. "Het middel is erger dan de kwaal", zei directeur Jan Venneman van Veepro-Holland in het tv-programma NOVA. Hij noemde het exportverbod voorbarig en te streng. Veerman had dat volgens hem aan 'Brussel' kunnen overlaten. Gelijke monniken, gelijke kappen, aldus de directeur.

De Kamer is ook kritisch. VVD-landbouwwoordvoerder Gert-Jan Oplaat vreest enorme economische schade en wil daarom van de exportban af, tenzij in Europees verband de maatregel in alle lidstaten geldt. Deskundigen overleggen maandag in Brussel over de ziekte.

Draconische maatregel

Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA) sprak van een draconische maatregel, maar zo kort na de ontdekking van de ziekte wel te billijken. Hij wil dat de maatregel wordt versoepeld en beperkt tot Zuid-Limburg, maar wel 'op strikte voorwaarde van sluitende monitoringsmaatregelen'. Zijn CDA-collega Henk-Jan Ormel zei begrip te hebben voor het besluit van Veerman. "Het is een nieuwe ziekte voor Nederland. Op dat moment was het verstandig." Maar zodra het kan, moet het verbod zo snel mogelijk van tafel.

België

In België is zaterdag ook blauwtongziekte geconstateerd. Bij elf boerderijen in de provincie Luik en in de Voerstreek is de ziekte uitgebroken bij schapen en runderen. Rondom de bedrijven is een veiligheidszone van 20 kilometer afgebakend. Binnen die zone mag geen enkel vervoer plaatsvinden van herkauwers. België heeft nog geen exportverbod uitgevaardigd. Nederland neemt in verband met de Belgische uitbraak geen extra maatregelen.

Overtreding

Sinds het export- en vervoersverbod van donderdag heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) drie veevervoerders betrapt die het verbod aan hun laars lapten. Dat gebeurde binnen de 20-kilometerzone rondom de bedrijven waar blauwtong is uitgebroken.

Muggenvangers

De veeziekte is vorige week bij drie bedrijven in Limburg vastgesteld. Het gaat om een bedrijf in Kerkrade en twee in Nuth. Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt. Muggen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding ervan. Uit voorzorg zijn de afgelopen dagen muggenvangers neergezet temidden van de grazende schapen in Zuid-Limburgse weiden. Het gaat om kleine apparaatjes met gasfles die als een stofzuiger muggen vangen.