KABUL - Militairen van de NAVO en Afghaanse collega's hebben tijdens een hevig gevecht in het zuiden van Afghanistan meer dan zeventig strijders van de Taliban gedood. Het geweld vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag in de provincie Kandahar, meldden Afghaanse functionarissen en een zegsman van de NAVO zondag.

De gevechten begonnen toen een grote groep Taliban-strijders zaterdagavond laat een bazaar aanviel in de plaats Panjwai, 35 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Kandahar.

Volgens de gouverneur van het gebied werden na de gevechten in Panjwai de lijken aangetroffen van 34 Taliban. Buiten de stad vond de politie nog eens de lichamen van 36 anderen. De rebellen van de fundamentalistische moslimbeweging doodden vijf agenten en militairen.

72 doden

De NAVO-stabilisatiemacht ISAF, die de Afghaanse soldaten en agenten zowel met artillerie als met gevechtstoestellen te hulp schoot, meldde dat het berichten had gekregen van zestig tot 72 doden. Er vielen geen slachtoffers onder NAVO-militairen.

Panjwai is berucht om het vele geweld dat er plaatsvindt. Op 3 augustus doodde een zelfmoordenaar 21 burgers in dezelfde bazaar.

De aanslag was vermoedelijk gericht op een passerend konvooi van ISAF. Het was een van de bloedigste in een serie aanslagen in Afghanistan.

Westen

In het westen van Afghanistan zijn zes politiemannen en vier Taliban-strijders omgekomen. De slachtoffers vielen toen de rebellen een grenspatrouille in de zuidwestelijke provincie Nimroz aanvielen. In Nimroz is het doorgaans relatief rustig, zeker vergeleken met zuidelijke provincies als Kandahar en Uruzgan. In die laatste provincie zijn Nederlandse NAVO-militairen gelegerd.

De Taliban, gesteund door buitenlandse strijders, voeren sinds eind 2001 een guerrillaoorlog in Afghanistan. Dat jaar werden zij door een internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten verdreven.