AMSTERDAM - Vee-exporteurs willen een schadeclaim indienen bij het ministerie van Landbouw, vanwege het exportverbod van de overheid naar aanleiding van de blauwtongziekte. Dat zei voorzitter Venneman van de belangenorganisatie Veepro voor exporteurs van vee. Volgens hem leidt de sector door het verbod maandelijks ongeveer zes miljoen euro schade.

Dit zei Venneman zaterdagavond in de actualiteitenrubriek Nova. Minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) stelde een exportverbod in nadat donderdag in Limburg bij een aantal bedrijven blauwtongziekte was geconstateerd. In België bleek zaterdag de blauwtongziekte ook te zijn opgedoken. Daar geldt vooralsnog geen exportverbod.

Het exportverbod van minister Veerman houdt in dat in heel Nederland geen levende runderen, schapen en geiten en levende producten van deze dieren, zoals sperma mogen worden vervoerd.

Beschermingsgebied

Rond de bedrijven in Limburg is een beschermingsgebied van honderd kilometer ingesteld. De minister wil eerst dat de ziekte weg is. Daarna is het gebruikelijk dat het exportverbod nog honderd dagen van kracht blijft.

Oplaat

Tweede Kamerlid voor de VVD Oplaat roept minister Veerman op onmiddellijk het exportverbod in te trekken. Volgens hem is de economische schade van het verbod veel te groot. Dat heeft hij zondag gezegd in het radio 1 journaal.

De EU eist nog geen exportverbod en ook andere landen waar de ziekte is uitgebroken exporteren nog steeds. 'Nederland moet niet de Gekke Henkie van Europa zijn', aldus Oplaat. Bovendien zouden de muggen, die blauwtong verspreiden, na de zomer weer verdwijnen.