NEW YORK - Israël heeft met een militaire actie zaterdag tegen de radicaalislamitische Hezbollah-militie in het oosten van Libanon het staakt-het-vuren tussen beide partijen geschonden. Dat heeft secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties in een verklaring laten weten.

De VN-baas zegt dat hij "diep bezorgd" is over het Israëlische optreden. Hij wijst er ook op dat de Israëlische luchtmacht enkele malen het Libanese luchtruim schond.

Dergelijke schendingen brengen de wapenstilstand in gevaar, aldus Annan. Hij riep alle partijen op het wapenembargo strikt te respecteren en "provocatieve acties" te vermijden.

Acties

Israël zal acties blijven uitvoeren in Libanon om wapensmokkel vanuit Syrië te voorkomen. Dat heeft een Israëlische minister zondag gezegd. Dergelijke operaties tegen de militante Hezbollah-beweging gaan door tot het Libanese leger en de internationale troepen in Libanon zijn gestationeerd, aldus minister van Natuurbescherming Gideon Ezra.

Ezra, die wordt gezien als een belangrijke medestander van premier Ehud Olmert, sprak een dag nadat Israël diep in Libanon een commandoactie had uitgevoerd. Het was de eerste ernstige schending van het staakt-het-vuren dat 14 augustus van kracht werd.

Robuust optreden

Het Libanese leger zal robuust optreden tegen iedereen die het staakt-het-vuren met Israël schendt. Dat heeft de Libanese minister van Defensie, Elias Murr, zondag gezegd.

Wie raketten afvuurt op Israël, wordt gearresteerd en berecht als een "collaborateur met de vijand", aldus Murr. "Elke afgeschoten raket is in het voordeel van Israël", zei hij, omdat het buurland daardoor een aanleiding heeft om Libanon aan te vallen.

Murr stelde ook dat het leger de grens met Syrië inmiddels goed onder controle heeft en dat wapensmokkelaars niet moeten rekenen op een flexibele houding.