AMSTERDAM - Met banken en zitzakken maakten duizenden toeschouwers op bootjes het zich zaterdagmiddag al gemakkelijk op de Prinsengracht in Amsterdam in afwachting van het jaarlijks terugkerende Prinsengrachtconcert. Voor de 25e keer is de gracht zaterdagavond het toneel van het gratis klassieke openluchtconcert, waar dit keer de 24-jarige Chinese pianist Lang Lang zijn opwachting maakt.


Foto: Joop Voorstad l Plezierbootjes en sloepen vinden een plekje voor het concertponton

Vanaf 15.00 uur was de Prinsengracht voor het Pulitzer Hotel afgesloten voor de rondvaartboten en partyschepen. Al kort daarna zochten vele plezierbootjes en sloepen een plekje voor het concertponton, met genoeg flessen wijn en hapjes aan boord om het tot laat in de avond uit te kunnen houden.

Om 21.00 uur ging het voorprogramma van start. Een aantal solisten, onder wie Eva Maria Westbroek en Frank van Aken zongen fragmenten uit opera's. Het publiek kon de uit voorzorg meegebrachte regenkleding en paraplu's ingepakt houden want het bleef droog.

Betoverend

Toen de avond was ingevallen en de kleine lichtjes van de bootjes de grachten oplichtten, betrad Lang Lang het podium op het ponton. Met zijn klanken betoverde hij het in vele rijen dik opgestelde publiek op de kades en de dobberende booteigenaren en hun gasten. Halverwege het concert werd Lang Lang vergezeld door zijn vader die een tweesnarig traditioneel instrument bespeelde.

Vader en zoon brachten hun eigen compositie 'Horses' ten gehore. De pianist sloot het concert af met eveneens een eigen stuk waarin op het laatst het bekende lied 'Aan de Amsterdamse grachten' was verwerkt. Het publiek zong het uit volle borst mee.

Licht

Het thema van het Grachtenfestival, waarvan het Prinsengrachtconcert het hoogtepunten is, is dit jaar 'licht'. Voor het eerst dit jaar maakten ook de IJ-oevers deel uit van dit jaarlijks terugkerende muziekfestijn. Het festival dat negen jaar bestaat duurde dit jaar vier dagen langer dan de gebruikelijke vijf. Op meer dan vijftig locaties in de binnenstad en aan het IJ zijn 166 concerten te beluisteren. Zondag is de laatste dag van het muziekfestival. Het prinsengrachtconcert werd rechtstreeks door de AVRO uitgezonden.