AMSTERDAM - Een fotograaf die premier Jan Peter Balkenende (CDA) wilde fotograferen zegt zaterdag bont en blauw te zijn geraakt toen hij door vier bewakers van het christelijke Flevo Festival letterlijk van het terrein werd gedragen. De organisatie van het evenement in het Noord-Brabantse Liempde laat weten dat de bewakers hem droegen omdat hij het terrein niet wilde verlaten en uit protest op de grond ging liggen.

Het Flevo Festival biedt vier dagen lang lezingen, theater en muziek aan. De fotograaf, Maarten Hartman, was backstage foto's aan het maken van Balkenende, die het publiek op het festival toesprak. Het maken van kiekjes bleek niet toegestaan en de fotograaf werd verzocht weg te gaan. Toen hij dat niet deed, werden zijn camera en tas naar eigen zeggen afgenomen en werd hij afgevoerd. Hartman zegt diverse blauwe plekken en bloeduitstortingen te hebben.

Volgens Hartman heeft de woordvoerder van Balkenende namens de premier zijn excuses aangeboden. Hij zegt nog niet te weten of hij stappen tegen de organisatie onderneemt.