BEIROET/JERUZALEM - De Libanese regering heeft woedend gereageerd op een actie van het Israëlische leger tegen Hezbollah in het oosten van Libanon. Premier Fouad Siniora sprak van een "regelrechte schending" van het staakt-het-vuren dat maandag van kracht is geworden.

De Israëlische operatie zaterdagmorgen was in de Bekaa-vallei, een bolwerk van Hezbollah. Volgens Israël was de legeractie gericht tegen de smokkel van wapens vanuit Iran en Syrië richting Libanon.

Commando's

Helikopters zouden commando's hebben gedropt in de buurt van het plaatsje Bodai, 100 kilometer ten noorden van de Israëlisch-Libanese grens. Daarna zouden gevechten zijn uitgebroken met Hezbollah-strijders. Volgens de tv-zender van de sjiitische organisatie, al-Manar, werden de Israëli's verjaagd en kwamen Israëlische militairen om het leven.

Israël heeft bevestigd dat één militair is omgekomen en twee gewond zijn geraakt. Libanese veiligheidsfunctionarissen meldden dat drie Hezbollah-strijders zijn gedood.

Premier Siniora zei dat hij het incident heeft aangekaart bij functionarissen van de Verenigde Naties die in Libanon op bezoek zijn. Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah kwam tot stand door een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

Blauwhelmen

De Libanese minister van Defensie Elias al-Murr suggereerde zaterdag dat de regering stopt met het sturen van troepen naar Zuid-Libanon als de Veiligheidsraad zich niet uitspreekt over de Israëlische actie. Libanese militairen moet samen met blauwhelmen gaan toezien op de naleving van het bestand tussen Israël en Hezbollah.

Wapensmokkel

Volgens Israël heeft juist Hezbollah het bestand met de wapensmokkel gebroken en is daarom een "preventieve actie" uitgevoerd, aldus een legerwoordvoerder. Hij zei dat meer van dergelijke operaties zullen volgen tot een versterkte VN-troepenmacht in Libanon in staat is een herbewapening van de sjiitische organisatie te voorkomen.

Ondertussen zijn zaterdag de eerste extra Franse militairen in Zuid-Libanon aangekomen. Ongeveer vijftig Franse militairen kwamen met zwaar materieel aan land in de kustplaats Naqura.

Frankrijk heeft in totaal voor de korte termijn tweehonderd militairen extra toegezegd ter versterking van de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon. Frankrijk heeft momenteel al circa tweehonderd blauwhelmen in het gebied gestationeerd.

De VN hebben in totaal 13.000 manschappen nodig om de huidige 2000 militairen van de bestaande missie in Zuid-Libanon te versterken.

Arrestatie

Israëlische troepen hebben zaterdag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever de Palestijnse vicepremier Naser al-Shaer gearresteerd. Hij is een topfunctionaris van de militante Hamas-beweging.

Israël pakte sinds juni al ruim zestig functionarissen van Hamas op. Onder hen waren de voorzitter van het parlement, acht kabinetsleden en 26 afgevaardigden van Hamas. Enkelen zijn vrijgelaten. Volgens Jeruzalem maken de arrestaties deel uit van de strijd tegen het terrorisme.

Criminele campagne

De Palestijnse regeringswoordvoerder Ghazi Hamad noemde de arrestatie van al-Shaer een "voortzetting van de criminele campagne" van Israël tegen het Palestijnse bestuur. Volgens Hamad is Israël uit op het verzwakken van het bestuur.

Op de Westelijke Jordaanoever vielen zaterdag twee doden door geweld. Een gewapende Palestijn doodde vlakbij de stad Nablus een Israëlische militair en werd daarna zelf doodgeschoten.