HILVERSUM - Ayaan Hirsi Ali waarschuwt voor het 'gevaar' dat Rita Verdonk in haar ogen vormt.

In de NOVA-televisiedocumentaire 'De Gelukzoeker', die zaterdag 26 augustus wordt uitgezonden, zegt het ex-Kamerlid over de huidige minister van Vreemdelingenzaken: "ze is enorm populair, maar heeft geen partijprogramma. De geschiedenis wijst uit dat het gevaarlijk is als men zoveel macht krijgt."

Kort nadat Hirsi Ali haar paspoort weer terug kreeg, ontving ze een telefoontje van Verdonk. "Ik was verbaasd en kreeg kippenvel.

Dit was het laatste wat ik had verwacht. Rita nodigde me uit voor een glas wijn en wilde er nog eens rustig over praten. Ze vertelde me dat ze alles recht ging zetten wat krom was in Nederland."

Rutte

VVD-leider Mark Rutte neemt het in een reactie op voor Verdonk, die achter hem tweede staat op de lijst voor de Kamerverkiezingen van 22 november. "Dit komt op mij over als rancuneuze uitspraken, die echter elke grond missen. Rita Verdonk heeft mijn volledige vertrouwen. Zij is een uitstekende minister op een van de moeilijkste ministeries."

Rutte verblijft momenteel in de Verenigde Staten, in New York, maar van enig contact met Hirsi Ali is geen sprake geweest, aldus zijn woordvoerder. Minister Verdonk "is blij met de reactie van Mark Rutte", liet haar woordvoerder zaterdag weten.