PRAAG - Premier Balkenende wilde vrijdag slechts één commentaar geven op het mogelijke lijsttrekkerschap van Emile Ratelband voor Leefbaar Nederland: "Tsjakka".

De premier, in Praag voor een top van NAVO-regeringsleiders, liet daarbij overigens het bekende armgebaar van Ratelband achterwege. "Het is me toch wat dat je in Praag gevraagd wordt naar de politieke positie van de heer Ratelband: tsjakka!! Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen", aldus Balkenende.

Voorspelling

Ratelband beweert over twee weken precies te kunnen vertellen hoeveel zetels Leefbaar Nederland in de wacht sleept bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ook het aantal ministersposten voor LN zal hij dan exact kunnen aangeven. Hij zegt zich "geroepen" te voelen Leefbaar Nederland te gaan leiden.

Ratelband zei dat vrijdag tijdens een persconferentie voor zijn huis in Arnhem. Het bestuur van LN wil Ratelband voordragen als lijsttrekker. Hij betreurt het dat LN-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Teeven negatief op zijn kandidatuur heeft gereageerd. "Ik ben geen querulant en ook geen clown, maar een lief en leuk mens dat zich oprecht zorgen maakt over mannen en vrouwen die pijn hebben."

De Arnhemmer noemt Teeven "een heel hardwerkend Tweede-Kamerlid, maar geen Ratelband die bekend is in binnen- en buitenland." Ratelband is volgens hemzelf en partijvoorzitter Jetten de man die LN naar een goed einde kan brengen. Ratelband zou door meer partijen benaderd zijn, zegt hij, waaronder de Partij van de Toekomst van Johan Vlemminx. Die beloofde hem en De Havenzangers een ministerspost.

Ratelband zegt zich sterk te willen maken voor politieke vernieuwing binnen Leefbaar Nederland. Hij wil een website beginnen waar LN-leden bij elk onderwerp in de Tweede Kamer kunnen aangeven hoe de LN-fractie zich op moet stellen. Daarvoor krijgen de partijleden een speciale pincode. "Wij zijn de waakhond van het Nederlandse volk. Het Kamerlidmaatschap wordt heel anders, niet langer hele dagen halfslapend in een bankje." Ratelband wil zijn politieke carrière combineren met zijn zakelijke activiteiten.

Pim Fortuyn is het grote voorbeeld voor de Arnhemmer. Na het lezen van diens boeken is Ratelband politiek geïnteresseerd geraakt. " We zijn niet precies hetzelfde, want ik ben geen homo en niet kaal. Meneer Fortuyn kon beter schrijven dan ik en had meer bagage in huis. Maar geef mij vier weken en ik zal iedereen verrassen. Ik leer heel snel", zo verzekert Ratelband de pers, nadat hij het antwoord schuldig moest blijven op de vraag wie de voorzitter van de Eerste Kamer is.

Ratelband noemt zichzelf de ideale lijsttrekker. ,Ik ben een aantrekkelijk mens met een leuke babbel. Een eigenaardigheid van Ratelband is dat zoveel mensen een hekel aan hem hebben. Dat komt, omdat ik compromisloos ben. Nu ik eenmaal geroepen ben, geef ik niet meer op." Ratelband zegt bereid te zijn desnoods in zijn eentje vier jaar in de Tweede Kamer te gaan zitten. "Maar de peilingen zullen heel snel veranderen."

Als Ratelband zaterdag officieel tot lijsttrekker is benoemd, gaat hij ruim 150 spreekbeurten houden. In de kerstvakantie trekt hij naar Oostenrijk, Zwitserland en Spanje, omdat volgens hem de meeste Nederlanders dan daar zijn. Hij verheugt zich op ontmoetingen met andere politici. "Maar ik ga nooit jijen en jouwen met politieke tegenstanders, zoals Marijnissen en Zalm doen. Aan dat misselijkmakend gedrag doe ik niet mee. Ik blijf voor de andere heren ook meneer Ratelband."