BRUSSEL - Op elf boerderijen in de Belgische provincie Luik en in de Voerstreek is ook blauwtong vastgesteld bij schapen en runderen. Dat heeft het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) zaterdag meegedeeld.

Rondom de bedrijven is een veiligheidszone van 20 kilometer afgebakend. Binnen die zone mag geen enkel vervoer plaatsvinden van herkauwers.

Verder is er een zone van 50 kilometer rondom de betrokken bedrijven, van waaruit geen dieren naar bedrijven buiten dat gebied mogen worden gebracht. België heeft nog geen exportverbod uitgevaardigd, zoals dat donderdag wel meteen gebeurde in Nederland.

Een woordvoerster van minister Veerman (LNV) zei zaterdag dat Nederland geen extra maatregelen neemt in verband met het uitbreken van de ziekte net over de grens.

Zones

Maandag zullen veterinaire experts uit alle 25 lidstaten van de Europese Unie vergaderen. Dan wordt waarschijnlijk besloten tot uitbreiding van de zones waarbinnen geen vervoer plaats mag vinden tot 50 of zelfs 100 kilometer. Binnen die zones zou ook vaccinatie tegen de ziekte plaats kunnen vinden.

Afgelopen week werd bij drie bedrijven in Limburg de blauwtongziekte vastgesteld. Het gaat om één bedrijf in Kerkrade en twee in Nuth.

Het ministerie van Landbouw vermoedt dat de ziekte vrijwel zeker ook op andere bedrijven is uitgebroken. Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt.

Mestputten

Rundveehouders in Zuid-Limburg vrezen voor overvolle mestputten onder de koeienstallen door de maatregelen in verband met de ziekte. Dat zei bestuurder Ger Lardinois van LTO-Zuid zaterdag.

De runderen moeten als gevolg van de blauwtongziekte in de stal overnachten. De meeste boeren hebben weilanden die ver van de stallen liggen en daardoor kunnen de runderen overdag niet naar de wei. Vanaf 1 september mag er geen mest meer worden uitgereden, waardoor de putten overvol raken of zelfs overstromen, vreest Lardinois.

In totaal zijn in de 20-kilometerzone rondom Kerkrade, waar een totaal vervoersverbod heerst, vijftienhonderd boeren getroffen door de maatregelen rondom de blauwtongziekte, zei Lardinois.