JERUZALEM - Een Israëlische militair is zaterdag gedood bij een confrontatie in het oosten van Libanon met strijders van de sjiitische beweging Hezbollah. Twee Israëliërs raakten gewond. Dat heeft een Israëlische legerwoordvoerder gemeld.

Israël voerde zaterdag een militaire actie in het oosten van Libanon uit, naar eigen zeggen om wapenleveranties vanuit Syrië en Iran naar Hezbollah te verstoren. Sinds maandag geldt er een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Israël heeft gezegd geen offensieve acties meer te zullen uitvoeren, maar wel in actie te komen in geval van zelfverdediging.

Eerder meldden Libanese veiligheidsfunctionarissen dat in de gevechten van zaterdag drie strijders van Hezbollah zijn gedood. De gevechten hadden plaats in de buurt van de stad Baalbek in het oosten van Libanon.

Siniora

Door de actie in het oosten van Libanon heeft Israël het bestand met de Libanese beweging Hezbollah geschonden. Dat heeft de Libanese premier Fouad Siniora gezegd.

Siniora zei dat hij de kwestie heeft aangekaart bij functionarissen van de Verenigde Naties. De functionarissen hebben Siniora beloofd dat ze met VN-secretaris-generaal Kofi Annan over de kwestie zullen spreken.

Franse militairen

Ongeveer vijftig Franse militairen zijn zaterdagmorgen in de Libanese kustplaats Naqura in Zuid-Libanon aangekomen. Frankrijk heeft in totaal voor de korte termijn tweehonderd militairen extra toegezegd ter versterking van de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon. Frankrijk heeft momenteel al circa tweehonderd blauwhelmen in het gebied gestationeerd.

De VN hebben in totaal 13000 manschappen nodig om de huidige 2000 militairen van de bestaande missie in Zuid-Libanon te versterken. Zij moeten toezicht gaan houden op de naleving van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah.

Vicepremier

Israëlische strijdkrachten hebben zaterdagochtend in Ramallah de Palestijnse vicepremier Naser al-Shaer gearresteerd. Hij is een topfunctionaris van de militante Hamas-beweging.

Israël pakte sinds juni al ruim zestig functionarissen van Hamas op. Onder hen waren de voorzitter van het parlement, acht kabinetsleden en 26 afgevaardigden van Hamas. Enkelen zijn vrijgelaten. Volgens Jeruzalem maken de arrestaties deel uit van de strijd tegen het terrorisme.

De Palestijnse regeringswoordvoerder Ghazi Hamad noemde de arrestatie van al-Shaer een "voortzetting van de criminele campagne" van Israël tegen het Palestijnse bestuur. Volgens Hamad is Israël uit op het verzwakken van de Palestijnse regering.