DEN HAAG - Marokkaanse baby's die in Nederland geboren worden krijgen geen Nederlands paspoort, totdat de Marokkaanse overheid het voor hen mogelijk maakt om van hun Marokkaanse nationaliteit af te zien. Dat is de consequentie van de directe invoering van de afschaffing van de dubbele nationaliteit die de Partij voor de Vrijheid van voormalig VVD-Kamerlid Geert Wilders wil.

Door de dubbele nationaliteit zo direct af te schaffen, hoopt zijn partij medewerking af te dwingen van landen als Marokko die weigeren mee te werken aan de Nederlandse poging om de mensen gedwongen te laten kiezen.

Wilders wil ook een immigratiestop van vijf jaar op niet-westerse allochtonen, niet meer dan 5000 asielzoekers per jaar toelaten en een moratorium van vijf jaar op moskeeën en islamitische scholen, zo blijkt zaterdag uit zijn verkiezingsprogramma.

Stemrecht

Als het aan Wilders ligt, krijgen alleen mensen met een Nederlands paspoort stemrecht. Vreemdelingen komen pas na tien jaar in aanmerking voor een Nederlands paspoort en krijgen die tien jaar ook geen uitkering.

De partij van het voormalig VVD-Kamerlid wil verder een bindend referendum over de euro, de Eerste Kamer afschaffen, stoppen met deelname aan VN-vredesmissies, 's nachts harder dan 100 kilometer per uur op snelwegen rijden, in het hele land preventief fouilleren, en misdadigers en mensen die met uitkeringen sjoemelen harder aanpakken.

Hypotheek

Net als het CDA denkt de Partij voor de Vrijheid dat er niet aan de AOW en de hypotheekrente gemorreld hoeft te worden. Wilders trekt zelfs een miljard euro extra uit voor de AOW en speelt 16 miljard euro vrij voor belastingverlaging. Hij zegt dit te kunnen financieren door flink te schrappen in het ambtenarenbestand, ontwikkelingshulp en subsidies, en door de afdracht aan Europa af te schaffen.

Volgende week vrijdag presenteert Wilders zijn kandidatenlijst. Volgens hem staan daar geen prominente Nederlanders op, maar juist de onderwijzer en de politieman. "We hebben bewust gekozen voor mensen die met hun voeten in het bluswater staan, in de hoop dat mensen zich hierin herkennen."