AMSTERDAM - Politiemensen schrijven regelmatig bekeuringen uit aan iedereen die ze kunnen betrappen. Zij houden deze 'bonnendagen' om een slechte beoordeling te voorkomen en hun loopbaan veilig te stellen. Dat stelt de Nederlandse Politiebond (NPB) zaterdag in De Telegraaf. Alleen zo kan volgens agenten op andere dagen 'normaal worden gewerkt'.

Het 'bonnenquotum' leidt tot veel klachten, zegt NPB-voorzitter Hans van Duijn in het ochtendblad. Agenten die eerder 'uitstekend' of 'goed' functioneerden worden volgens de NPB lager beoordeeld als zij te weinig bekeuringen uitschrijven. "Zelfs agenten die enkele bonnen te weinig schrijven merken het. Een agent schreef 226 bonnen in plaats van 250 en werd afgewaardeerd, terwijl hij op alle andere punten uitstekend scoorde."

Financiering

Het kabinet maakte onlangs bekend dat politiekorpsen bij hun financiering niet langer worden afgerekend op het aantal bekeuringen, schrijft de krant. De politiebond beweert dat desondanks 'voldoende bonnen voor leidinggevenden een belangrijke en meetbare norm is geworden'.

De Raad van Hoofdcommissarissen stelt dat agenten niet alleen op het aantal uitgeschreven bonnen worden beoordeeld, reageert woordvoerder Cees den Bakker. "Maar bonnen zijn inderdaad belangrijk. Handhaven is een van onze kerntaken. Als je geen fouten ziet, moet je naar de oogarts of weg bij de politie. Als je één bekeuring per dag moet halen, dan moet je wel blind zijn als je geen enkele overtreding ziet."