KIEL - Een van de twee verdachten van de mislukte terreuraanslag eind juli op twee Duitse treinen is zaterdag op het station van de Noord-Duitse stad Kiel opgepakt. Dat heeft het federale Openbaar Ministerie in Karlsruhe laten weten.

Het gaat bij de arrestant om een student van Libanese origine, zo meldt het weekblad Focus op zijn website. De arrestatie is mogelijk geworden door informatie van een buitenlandse geheime dienst, aldus Focus op gezag van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Het treinstation in de stad Kiel in het noorden van Duitsland is zaterdagmorgen vijf uur lang gesloten geweest. De sluiting hield verband met het politieonderzoek naar de twee personen die worden verdacht van het plaatsen van kofferbommen eind juli in twee Duitse treinen.

Een woordvoerder van de politie zei dat tijdens het onderzoek in Kiel geen treinverkeer van en naar de havenstad mogelijk was. De politie onderzocht onder meer bagage op het station.

Kofferbommen

De Duitse politie meldde vrijdag dat het land eind vorige maand hoogstwaarschijnlijk aan een terroristische aanslag is ontsnapt. Politiefunctionarissen zeiden dat kofferbommen die op 31 juli in twee regionale treinen bij Koblenz en Dortmund waren aangetroffen, alleen door een constructiefout niet zijn ontploft.

De politie heeft twee verdachten weten te identificeren door opnamen van bewakingscamera's op stations. Op de beelden zijn de donkerharige mannen te zien die de koffers perrons van een station in Keulen oprijden. De twee treinen reden daarvandaan richting Koblenz en Dortmund. De politie heeft 50.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van het duo.

Link

De Duitse federale recherche onderzoekt of er een link is tussen Nederland en twee mislukte aanslagen. Mogelijk had een van de twee personen die de explosieven in Keulen in twee treinen plaatsten, banden met Nederland.

Volgens onderzoekers lijkt een van de twee verdachten de uiterlijke kenmerken te hebben van een Indonesiër, meldde het Duitse weekblad Focus zaterdag. De onderzoekers breidden daarom hun onderzoek uit naar Nederland, waar radicale moslims uit de Nederlandse oud-kolonie Indonesië leven, aldus Focus.

De deskundigen sluiten echter ook een Arabische achtergrond van de daders niet uit. Zij analyseerden een aantal opnamen van bewakingscamera's.

Openbaar Ministerie

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Nederland, belast met justitiële onderzoeken naar terrorisme, is niet bekend met enig onderzoek op Nederlands grondgebied in verband met de Duitse kofferbommen, aldus een woordvoerster zaterdag.