KADUNA - In de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna zijn donderdag zeker 105 doden gevallen en vijfhonderd mensen gewond geraakt tijdens bloedige rellen. Dat hebben hulpverleners vrijdag meegedeeld. Leger en politie proberen de 'Miss World-rellen' in toom te houden.

Vrijdagmiddag ontstond er onrust in de hoofdstad Abuja. Na het vrijdagsgebed gingen moslims de straten op. Ooggetuigen maakten melding van enkele auto's die in brand werden gestoken. De incidenten hadden plaats nabij het hotel waar de deelnemers aan de Miss World-verkiezingen, die op 7 december plaatshebben.

Plunderen

Jonge moslims trokken donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag plunderend door Kaduna, nadat ophef was ontstaan over een artikel over de verkiezingen. Moslims en christenen, die in de stad gescheiden wonen, raakten slaags. Er geldt een uitgaansverbod, maar desondanks zijn nog her en der schotenwisselingen te horen. Een medewerker van het Nigeriaanse Rode Kruis zei dat zijn mensen al zeker 521 gewonden hebben vervoerd.

This Day

De in Zuid-Nigeria gevestigde krant This Day schreef dat veel moslims de verkiezing als een beschamende vertoning zien, maar dat de profeet Mohammed wellicht met een van de deelnemers zou willen trouwen. In de rellen die daarna uitbraken, werd onder meer het plaatselijke kantoor van de krant bestormd. Bovendien legden de betogers twee kerken en een winkelcentrum in de as.

Verbrand

De slachtoffers zouden zijn doodgestoken en verbrand. Volgens een verslaggever van de BBC vermijdt de oproerpolitie contact met de plunderende menigte. Scholen en kantoren zijn gesloten. De meeste bewoners zitten thuis.

Kaduna is vrijwel letterlijk verscheurd door twisten tussen radicale moslims en christenen. Sinds onlusten in 2000 waarbij ongeveer 2000 doden vielen, leven de gemeenschappen gescheiden in de stad.

Straf

De Nigeriaanse autoriteiten hebben laten weten dat de schrijver van het artikel over de Miss World-verkiezing zal worden gestraft. Verder riep de regering de moslims op het recht niet in eigen hand te nemen. Veel moslims in Nigeria zijn tegen de Miss World-verkiezing in het algemeen en tevens tegen de voorrondes die nu tijdens de vastenmaand ramadan zijn gehouden.

De verkiezing is ook omstreden omdat een Nigeriaanse moeder ter dood is veroordeeld wegens overspel. Volgens het vonnis wordt de jonge vrouw gestenigd, maar de autoriteiten hebben al verklaard dat dat vonnis waarschijnlijk niet wordt uitgevoerd.