WASHINGTON - Amerikaanse mariniers die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op 24 burgers in de Iraakse plaats Haditha in november, hebben mogelijk bewijsmateriaal achtergehouden of vernietigd. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag op gezag van bronnen binnen het Pentagon, het ministerie van Defensie in Washington.

Uit het inmiddels afgeronde onderzoek naar de zaak blijkt dat enkele cruciale pagina's uit het logboek van de betrokken eenheid ontbreken. Ook werden opnames die een onbemand vliegtuigje boven Haditha had gemaakt, pas overgedragen aan de onderzoekers na tussenkomst van de een na hoogste Amerikaanse commandant in Irak, aldus The Times. Overigens worden de mariniers niet direct van verheimelijking beschuldigd.

De onderzoekers van de Amerikaanse strijdkrachten meldden begin deze maand dat zij bewijzen hadden gevonden dat Amerikaanse militairen verantwoordelijk waren voor het bloedbad in Haditha. Het is nog niet bekend of de mariniers worden vervolgd.

Amerikaanse mariniers schoten in Haditha klaarblijkelijk opzettelijk 24 burgers, onder wie vrouwen en kinderen, dood. De Iraki's zouden zijn vermoord, nadat een collega-marinier was omgekomen door een bomaanslag. De Amerikaanse militairen beweerden aanvankelijk dat zij in Haditha tijdens een vuurgevecht opstandelingen hadden gedood.