MUNCHEN - Duitsland is eind vorige maand hoogstwaarschijnlijk aan een terroristische aanslag ontsnapt. De Duitse politie meldde vrijdag dat kofferbommen die op 31 juli in twee regionale treinen bij Koblenz en Dortmund waren aangetroffen, alleen door een constructiefout niet zijn ontploft.

De politie heeft twee verdachten weten te identificeren door opnamen van bewakingscamera's op stations. Op de beelden zijn de donkerharige mannen te zien die de koffers perrons van een station in Keulen oprijden. De twee treinen reden daarvandaan richting Koblenz en Dortmund. De politie heeft 50.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de arrestatie van het duo.

Afpersing

Het Openbaar Ministerie, dat eerder wees op de mogelijkheid van afpersing, meldde vrijdag zeer sterke aanwijzingen te hebben dat het ging om een mislukte terroristische aanslag. "We werken momenteel met de aanname dat dit het werk was van een terroristische groepering in Duitsland en dat het de bedoeling was een groot aantal mensen te doden", aldus de openbaar aanklager in de zaak.

Uit het onderzoek van justitie blijkt een mogelijk verband met Libanon. In een van de koffers is een briefje met een Arabisch opschrift en een Libanees telefoonnummer aangetroffen.

De twee identieke zwarte koffers waren gevuld met flessen met propaangas, ontstekingsmechanismen, metaaldraad, batterijen en flesjes gevuld met een ontvlambare vloeistof. De kofferbommen zouden tien minuten voor aankomst in de stations hebben moeten ontploffen, blijkt uit onderzoek.