DEN HAAG - De fracties van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie leggen staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) niet langer het vuur na aan de schenen. De oppositie ziet ervan af om de Tweede Kamer maandag voor een spoeddebat over de NS-dienstregeling 2007 terug te roepen van reces.

De oppositie dreigde donderdag het vertrouwen in Schultz op te zeggen, omdat ze buiten de Kamer om, tegen beloftes in, de dienstregeling heeft goedgekeurd. "De coalitiepartijen en vroegere coalitiepartijen blijven haar steunen. Als ze hadden willen bijten, was het de moeite geweest om de collega's terug te roepen", zei vrijdag PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma.

Inhoud

Ze willen nu een debat op dinsdag 29 augustus met minister Karla Peijs, die voor Schultz waarneemt. Die gaat maandag met zwangerschapsverlof. "Als we het spoorboekje willen vertimmeren, kunnen we beter zaken doen met de minister. Schultz komt pas in december terug. Wij gaan voor de inhoud."

De VVD-staatssecretaris kreeg het donderdag tijdens ingelast overleg aan de stok met fractiespecialisten over de dienstregeling, die op 10 december ingaat. Ook CDA'er Eddy van Hijum trok fel van leer tegen de voortvarendheid van Schultz, maar zonder te zagen aan de poten van haar stoel.

Verbeteringen

VVD, D66 en LPF waren niet van de partij, maar de LPF- en D66-woordvoerders lieten telefonisch weten evenmin aan Schultz' positie te tornen. Vooral de langere reistijden tussen de Randstad en het noorden en oosten van het land zijn de Kamer een doorn in het oog.

Volgens Schultz valt daaraan weinig te sleutelen. Verbeteringen zijn pas in de dienstregeling 2008 mogelijk, herhaalde ze vrijdag in een brief aan de Kamer. Van Hijum is des te somberder: "Ik zal tot het einde proberen te redden wat er te redden valt voor 2007, maar het lijkt erop dat we met de rug tegen de muur staan."

Meldpunt

De ChristenUnie en GroenLinks openen desondanks een meldpunt waar treinreizigers kunnen duidelijk maken hoeveel slechter ze af zijn. De partijen willen dat de NS-dienstregeling zo snel mogelijk wordt verbeterd.

Schultz schreef wel dat ze de Tweede Kamer niet buiten spel heeft willen zetten. Schultz "betreurt het zeer" dat zij die indruk heeft gegeven. Ze had er naar eigen zeggen verstandiger aan gedaan om de Kamer hierover nogmaals expliciet te informeren, zeker na de brief van premier Jan Peter Balkenende. Die liet de Kamer een maand geleden weten dat het kabinet in het reces geen onomkeerbare stappen zou nemen in dit dossier.