ROTTERDAM - Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het mogelijk aanwezige vogelgriepvirus in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam zich heeft uitgebreid. Tijdens onderzoek van het ministerie van Landbouw en het Erasmus Medisch Centrum is het virus niet teruggevonden. Ook zijn geen antistoffen bij andere dieren aangetroffen. Dat zei viroloog Ab Osterhaus, van het Erasmus MC in Rotterdam, vrijdag.

"Alle sporen lopen dood", liet Osterhaus weten. "Maar we moeten voorzichtig zijn. Er zijn geen aanwijzingen, maar het onderzoek van het ministerie loopt nog." Volgende week worden de definitieve resultaten van het onderzoek verwacht.

Blijdorp werd afgelopen weekeinde opgeschrikt, nadat bij twee gestorven sperweruiltjes aanwijzingen werden gevonden voor besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Het was volgens het ministerie de eerste keer dat mogelijk deze variant van de vogelgriep, die gevaarlijk kan zijn voor mensen, opduikt in Nederland. Het onderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk om deze vorm gaat.