BERLIJN/NEW YORK - Duitsland wil de hele Libanese kust en de grens met Syrië bewaken om wapensmokkel te voorkomen. Dat verklaarde de Duitse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Thomas Matussek, donderdagavond.

Berlijn bood de VN aan met marine-eenheden te patrouilleren en te controleren om te voorkomen dat over zee wapens voor de radicaalislamitische Hezbollah-militie in Libanon worden aangevoerd.

Beveiliging

Ook wil Berlijn "substantieel" bijdragen aan de beveiliging van de Libanees-Syrische grens. De ambassadeur wilde geen getallen noemen. Het Duitse parlement moet zich over het aanbod uitspreken.

Eerder had bondskanselier Angela Merkel benadrukt dat Duitsland geen grondtroepen levert voor de uitgebreide VN-missie in Libanon, Unifil. De Unifil moet gaan toezien op naleving van de wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah.

De deelname van Duitse militairen aan een internationale troepenmacht in Libanon ligt gevoelig in de Bondsrepubliek.

Holocaust

Verscheidene parlementariërs, ook van de coalitiepartijen, vinden dat Duitsland ook zestig jaar na de Holocaust geen troepen kan sturen op een missie waar er fricties kunnen ontstaan met de Israëlische strijdkrachten.

Frankrijk

Tot dusver zijn maar weinig landen bereid substantieel troepen te leveren voor de VN-troepenmacht. De VN hebben in totaal 13.000 manschappen nodig om de huidige 2000 militairen van de bestaande missie in Zuid-Libanon te versterken. De VN hadden onder meer verwacht dat Frankrijk er zeker 3500 zou leveren, maar Parijs bood er donderdag vooralsnog maar tweehonderd aan.

President Jacques Chirac gaf daarnaast aan dat zijn land bereid is tot februari 2007 het commando over het uitgebreide Unifil te behouden. Momenteel staat de troepenmacht Unifil al onder leiding van een Franse generaal. Chirac zei verder dat Frankrijk nog eens 1700 militairen beschikbaar wil stellen. Die zouden evenwel niet direct onder het Unifil-commando komen te vallen.

VN-reactie

"Ja, we waren teleurgesteld", omschreef plaatsvervangend secretaris-generaal Mark Brown de VN-reactie op het Franse aanbod. Hij vreesde dat het teleurstellende gebaar uit Parijs een schaduw over de bijeenkomst zou werpen maar dat bleek mee te vallen. Bangladesh zegde net als Indonesië twee bataljons toe terwijl Nepal en Maleisië beiden een bataljon aanboden.

Multilateraal

De tweede man van de volkerenorganisatie hield een bijeenkomst van vijftig lidstaten die mogelijk troepen willen leveren voor de Unifil-macht in het zuiden van Libanon. Momenteel telt de VN-missie Unifil slechts 2000 militairen, volstrekt onvoldoende om toezicht te houden op het fragiele bestand tussen Israël en Hezbollah.

"In kwantitatieve termen hebben we ze. Maar de vraag is welke bataljons we daar op tijd kunnen krijgen. Zijn het de juiste eenheden met de ervaring en het materieel en worden ze door een groep landen gezonden die multilateraal genoeg is", aldus Brown. De ondersecretaris-generaal had kort daarvoor gewaarschuwd dat elk verder uitstel van het zenden van troepen betekent dat de kans op hervatting van de oorlog tussen Israël en Hezbollah toeneemt.

Hij onderstreepte dat de VN-macht "een robuust maar geen offensief mandaat" zal krijgen. De blauwhelmen moeten er eerst en vooral de vrede bewaren, terwijl er gesproken kan worden over een duurzaam akkoord tussen de strijdende partijen.