DEN HAAG - LTO Nederland is onder de indruk van de "drastische maatregelen" die het ministerie van Landbouw heeft genomen tegen de ziekte blauwtong. Een woordvoerder van de brancheorganisatie zei in de nacht van donderdag op vrijdag in een eerste reactie "bezorgd" te zijn, maar stelde ook gerustgesteld vast dat er geen dieren worden geruimd.

"Dat duidt erop dat het ministerie het laat uitzieken", aldus de zegsman. Volgens hem is het een hele zware maatregel om direct een landelijk exportverbod in te stellen voor runderen, schapen en geiten.

"Vooral omdat de ziekte is aangetroffen in Zuid-Limburg." Een exportverbod voor zuidelijk Nederland, tot aan de grote rivieren, had LTO eerder verwacht.

Overleden

In schaapskooi Mergelland in Epen zijn de afgelopen dagen twaalf schapen overleden. Zes schapen zijn ernstig ziek. Dat zei de eigenaar van het bedrijf, Ger Lardinois, vrijdag.

Waaraan de schapen overleden zijn, wordt nog onderzocht. Pas als de doodsoorzaak bekend is, wordt duidelijk of de dieren aan blauwtongziekte zijn gestorven.

Vermoeden

Het ministerie van Landbouw vermoedt dat de ziekte naast het schapenbedrijf in Kerkrade ook bij twee andere bedrijven is uitgebroken. Bij elf andere bedrijven bestaat een vermoeden dat de blauwtongziekte daar heerst, zo liet minister Cees Veerman (Landbouw) vrijdag weten in het Radio 1 Journaal.

Rond de bedrijven is een beschermingsgebied van 100 kilometer ingesteld met daarom heen nog een toezichtgebied van 50 kilometer.

Algemene Inspectiedienst

De Algemene Inspectiedienst (AID) is begonnen met controles in Zuid-Limburg naar illegale veetransporten. Inspecteurs van de AID houden transportwagens met vee aan. De dienst schrijft nog geen verbalen uit, maar waarschuwt de transporteurs, omdat het nieuws over de maatregelen tegen de verspreiding van de blauwtongziekte onder dieren "nog niet bij iedereen bekend is", zei vrijdag een woordvoerster van de AID. Er geldt een vervoersverbod. Transporteurs moeten met de lading terug naar het bedrijf waarvandaan ze komen.

Stallen

Levende herkauwers en levende producten mogen deze gebieden niet verlaten. In het beschermingsgebied wordt geadviseerd om herkauwers, varkens en paarden op te stallen, en insecticiden te gebruiken.

Bovendien is in een gebied van 20 kilometer rond het besmette bedrijf aan- en afvoer van herkauwers verboden en moeten deze dieren worden opgestald. Het gebruik van insecticiden is daar verplicht.

Controle

Veerman liet weten dat er steekproefsgewijs wordt gecontroleerd of de afgekondigde vervoersmaatregelen in acht worden genomen. In het Zuid-Limburgse grensgebied rondom Kerkrade was vrijdagochtend nog niets te merken van de controles.

Muggen

Blauwtongziekte is een virus dat wordt overgebracht door stekende muggen die doorgaans in warmere oorden als Spanje en Portugal voorkomen. Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt.

Warme weer

Het virus is zo goed als zeker niet hetzelfde als in het verleden al in het zuiden van Europa is aangetroffen. Mogelijk heeft het warme weer van juli ook bijgedragen aan de verspreiding van blauwtong naar Nederland. Dat heeft de hoogste expert van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vrijdag gezegd na overleg met deskundigen uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

De ziekte heeft mogelijk overigens ook al toegeslagen in België, op boerderijen in de provincie Luik. Bloedonderzoek zal komend weekeinde duidelijkheid daarover brengen. Maandag zullen veterinaire experts uit alle 25 lidstaten vergaderen.

Dan wordt waarschijnlijk besloten tot uitbreiding van de zones waarbinnen geen vervoer plaats mag vinden tot vijftig of zelfs honderd kilometer. Duitsland zal vrijdag zo goed als zeker al beschermingszones instellen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Veerman noemde het een groot raadsel hoe de ziekte hier heeft kunnen komen. "De ziekte heeft in één keer een oversteek gemaakt". Volgens de minister kan de ziekte een sterfte van 30 tot 40 procent onder schapen veroorzaken als er geen afdoende maatregelen worden genomen.

Volgens de bewindsman neemt het besmettingsgevaar in de loop van de tijd vanzelf af als het kouder wordt. "Na half oktober zal de ziekte niet overleven omdat de muggen zullen uitsterven."