WASHINGTON - De bekentenis van een Amerikaanse man die heeft gezegd dat hij tien jaar geleden een 6-jarige Amerikaanse schoonheidskoningin heeft omgebracht, wordt steeds meer in twijfel getrokken. Er zouden tegenstrijdigheden en eigenaardigheden in zijn verklaringen zitten en de openbaar aanklager wekte vrijdag de indruk geen sterke zaak te hebben.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 41-jarige John Mark Karr werd eerder deze week in de Thaise hoofdstad Bangkok gearresteerd. Volgens de Thaise politie bekende de ex-leraar dat hij het meisje JonBenet Ramsey per ongeluk heeft gedood. Hij zou verliefd zijn geweest op de jonge beautyqueen en seks met haar hebben gehad.

Karr zelf vertelde donderdag tegen verslaggevers dat hij bij de 6-jarige was, toen zij stierf. Hij noemde haar dood een ongeluk. De jonge schoonheidskoningin was op 26 december 1996 gewurgd en werd met een gebroken schedel in de kelder van het ouderlijk huis in Boulder (Colorado) aangetroffen.

"Ik zeg niet dat deze man het niet gedaan heeft, maar als je hem op de televisie ziet, krijg je de indruk dat hij antwoorden probeert te bedenken", citeerde de krant USA Today een voormalige FBI-expert.

Gedrogeerd

Ook heeft Karr beweerd dat hij het meisje heeft gedrogeerd voordat hij seks met haar had. Bij de autopsie zijn destijds echter nooit sporen van drugs of alcohol in het lichaam van het meisje gevonden, aldus de Thaise politie.

Ook uitlatingen van de ex-vrouw van Karr roepen vraagtekens op over de bekentenis van haar ex-man. Zij stelde dat Karr ten tijde van de moord zich bij haar en hun drie zonen aan de andere kant van het land bevond. De advocaat van de ex-vrouw meldde vrijdag dat zij naarstig op zoek is naar foto's, video-opnames of andere zaken om te bewijzen dat Karr in 1996 gewoon met zijn gezin thuis was met Kerstmis.

Vluchtgevaar

De openbaar aanklager in de zaak verklaarde vrijdag dat Karr "op grond van de openbare veiligheid en mogelijk vluchtgevaar" in hechtenis is genomen. Ook zei zij tijdens een persconferentie dat er een "vermoeden van onschuld" is over Karr. "Ik heb een aanklager nog nooit iets dergelijks horen zeggen", verklaarde een ervaren advocaat tegen de krant Denver Post. "Wat ze eigenlijk zegt is dat ze mogelijk geen zaak heeft".

De gewelddadige dood van de 'minimiss' was destijds groot nieuws in de Verenigde Staten. Een tijd golden de ouders als verdachten.

Heemstede

Amerikaanse media meldden vrijdag ook dat Karr in 2001-2002 lesgaf op een atheneum in het Nederlandse Heemstede. Zij baseren zich op informatie op websites, waaronder een curriculum vitae (cv) van de leraar zelf. Karr zou een schoolseizoen later in Nederland twee kinderen privélessen Engels hebben gegeven. Hij was toen ook (thuis)verzorger van een baby.

Karr is vooralsnog onbekend in het Noord-Hollandse Heemstede, aldus een woordvoerster van de gemeente vrijdag. Bij het enige atheneum in de gemeente, College Hageveld, was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar. Volgens woordvoerders van het Openbaar Ministerie en de politie in Haarlem loopt er in Nederland geen onderzoek tegen de Amerikaan.

'Moordverdachte niet bekend op school Heemstede'
Bekijk video: Modem/ Breedband