JENIN - Tientallen Israëlische tanks zijn vrijdagochtend de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Ook het vluchtelingenkamp bij Jenin is omsingeld. Daar zijn zware gevechten uitgebroken. Een VN-medewerker is daarbij gedood. Dat heeft een Palestijns ziekenhuis meegedeeld. Een Palestijns kind raakte zwaargewond.

Een cameraman van het persbureau Reuters zag het lichaam van de gedode VN-medewerker, volgens hem een Ier. Volgens artsen werkte de man voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (Unwra). De man zou zijn doodgeschoten in zijn kantoor in het noorden van het kamp. Een andere VN-medewerker zou gewond zijn geraakt. De Unwra heeft nog geen commentaar gegeven.

Israëlische soldaten belegerden in Jenin een huis waarin zij een Palestijnse terrorist vermoedden. In Nablus vernietigden soldaten de woningen van twee Palestijnse militanten die volgens Israël eerder dit jaar 'anti-Israëlische aanvallen' hebben uitgevoerd.

Beide mannen (een aanhanger van Fatah en een van Hamas) kwamen toen om het leven. Tanks trokken ook de stad Tubas binnen, ten zuiden van Nablus. Soldaten doorzoeken er huizen, aldus ooggetuigen.

Doden

In Gazastad is vrijdag een 26-jarige Palestijnse politieman doodgeschoten door Israëlische soldaten. Dat meldde een nabijgelegen ziekenhuis. Ook een Israëlische soldaat kwam om. Palestijnen namen hem onder vuur bij een weginspectie, aldus het leger.

Het leger houdt sinds vrijdagochtend de stad Bethlehem bezet, op zoek naar mogelijke terroristen. Premier Sharon gaf toestemming voor de actie, na de Palestijnse zelfmoordaanslag donderdag op een bus in Jeruzalem waarbij twaalf mensen omkwamen.