AMSTERDAM - Ongeveer 150 mensen hebben donderdagavond in Amsterdam Joes Kloppenburg herdacht, die precies tien jaar geleden tijdens een avondje stappen om het leven kwam. Joes werd het eerste landelijk bekende slachtoffer van wat sindsdien 'zinloos geweld' is gaan heten.


Aanwezigen droegen een witte ballon met daaronder een rood hartje met zich mee.

Familie, vrienden en kennissen verzamelden zich in de Voetboogstraat, waar de 26-jarige Joes door een dronken man werd geschopt toen hij een vechtpartij probeerde te sussen. Joes raakte in coma en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Op de plek waar de mishandeling plaatsvond, ligt een gedenksteen en hangt een sinds kort hersteld herdenkingsteken boven de straat met het symbolische woord 'HELP'.

Ballon

Van het nabijgelegen café De Schutter hield de groep een kleine tocht naar de plaats van het gedenkteken. De aanwezigen droegen een witte ballon met daaronder een rood hartje met zich mee. Bij de gedenksteen werden bloemen neergelegd en voerde de vader van Joes, Jan Kloppenburg, kort het woord.

Hij zei dat na de dood van zijn zoon het zinloze geweld nog lang niet is verdwenen. "Respect voor ieder ander en omzien naar elkaar is voor een aantal medelanders nog niet of niet meer normaal." Maar ook zei hij dat "Joes niet helemáál zinloos is gestorven. Als ik zie wat zijn dood intussen allemaal teweeg heeft gebracht, dan kan ik daar ook de nodige positieve kanten aan ontdekken."
Na één minuut stilte liet iedereen de witte ballonnen de lucht in gaan

Symbool

Hij hoopt dat "Joes ook een beetje symbool mag zijn voor al die andere nabestaanden van slachtoffers van bezinningsloos geweld van wie de namen niet of weinig meer genoemd worden buiten de eigen familiekring." Na één minuut stilte klonk 'De Steen' van Paul de Leeuw en liet iedereen de witte ballonnen de lucht in gaan. Na het afspelen van 'Vanaf vandaag' van Rob de Nijs keerden de betrokkenen terug naar het café voor een besloten bijeenkomst.

Stichting

De vader en enkele vrienden richtten twee jaar na de dood van Joes de stichting Kappen Nou op, die strijdt tegen zinloos geweld in Nederland. 'Kappen nou!' riep Joes tegen de groep mannen die een zwerver in elkaar sloeg. Jan Kloppenburg was jarenlang voorzitter, maar heeft die taak begin dit jaar overgedragen en is sindsdien adviseur.