AMSTERDAM - De frauduleuze medewerker van KWF Kankerbestrijding in de regio Groningen/Drenthe heeft zeker 57.000 euro verduisterd. Niet uitgesloten is dat daar nog eens 103.000 euro bovenop komt. Dat heeft een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding donderdag gezegd.

In eerste instantie was er sprake van een fraudebedrag van 15.000 euro. Dat het vele malen hoger is, is gebleken uit intern onderzoek.

KWF bracht de fraude vorige maand naar buiten. Tegen de op staande voet ontslagen medewerker, een 42-jarige vrouw, is aangifte gedaan. Ze had zelf gezegd dat het om 15.000 euro ging, nadat ze door een interne controle tegen het lamp was gelopen. KWF heeft inmiddels beslag laten leggen op haar woning en bankrekeningen, teneinde zo veel mogelijk van het gestolen geld terug te kunnen vorderen.

Vervalsen

De vrouw, bij de organisatie werkzaam sinds 1999, was promotor in de regio Groningen/Drenthe. Zij hield geld achter van acties en collectes. Ze deed dat vanaf 2003, onder meer door het vervalsen van stortingslijsten, zo is nu uit het KWF-onderzoek gebleken.

KWF heeft voor een bedrag van 57.000 euro hard bewijsmateriaal verzameld, dat aan de politie zal worden overhandigd. Daarnaast heeft de instelling "sterke vermoedens" voor de verduistering van 103.000 euro.

Incident

Promotors, die in vaste dienst zijn, coördineren de KWF-afdelingen in de regio's. Daarvan zijn er negen. Volgens KWF gaat het hier om een "geïsoleerd incident". Het onderzoek leverde geen enkele aanwijzing op van andere onregelmatigheden.

KWF heeft naar aanleiding van de fraude besloten acties en collectes scherper te gaan controleren. Dat geldt vooral de acties, die bijvoorbeeld op braderieën worden gehouden. Het merendeel van het gestolen geld werd via dit soort acties opgehaald, aldus de woordvoerder.

Acties

Vorig jaar bedroeg het totale bedrag aan inkomsten van KWF Kankerbestrijding 77 miljoen euro. Daarvan kwam 8 miljoen uit de jaarlijkse collectes en 1 miljoen uit acties van de afdelingen in het land.