DEN HAAG - Niet goed afgesloten putdeksels in combinatie met de extreme neerslag zijn de voornaamste oorzaak dat de boulevard in Scheveningen woensdagavond overstroomde. Rond half drie waren alle schoonmaakwerkzaamheden afgerond, zo liet een woordvoerder van de gemeente Den Haag donderdag weten.

Volgens hem kon het gemengd riool de grote hoeveelheid regen, in totaal viel er 41 millimeter, niet verwerken. Daardoor ontstond in de riolering een enorme druk, waarna het hemelwater uit niet goed afgesloten putdeksels over de boulevard en door horecazaken stroomde. "We moeten nagaan waarom de putdeksels niet vastzaten. Mogelijk is er nalatig opgetreden door gemeente en particulieren", aldus de woordvoerder.

Schoonmaken

De gemeentereiniging was donderdag een groot deel van de dag bezig met schoonmaken van wegdek en putten. De boulevard tussen McDonald's en restaurant Big Bell, een kleine honderd meter, werd afgezet. Donderdagmiddag werd het gebied weer vrijgegeven.

Het vuurwerkspektakel komt volgens de gemeente verder niet in gevaar. "Overlast blijft echter mogelijk." De oplossing ligt volgens de woordvoerder in de ontwikkeling van een nieuw riool.

Nu ligt in het overgrote deel van de gemeente een gemengd riool waarin regenwater en afvalwater worden opgevangen. In de toekomst moet dat plaatsmaken voor een riolering waarin het schone regenwater direct naar het oppervlaktewater wordt afgevoerd.

Zwemadvies

Het advies om niet in de zee voor de Zuid-Hollandse kust te gaan zwemmen blijft voorlopig gehandhaafd. Dat heeft een woordvoerder van de provincie donderdag gezegd. Door hevige buien stromen de riolen af en toe over en komt er ongereinigd water in zee. Dat betekent dat er uitwerpselen in het zeewater zitten. Een slok besmet zeewater kan darm- en maagklachten veroorzaken.

"Pootje baden kan geen kwaad. Als je je daarna maar goed afspoelt", aldus de zegsman. Hij benadrukt dat het een advies is en geen verbod. Hoe lang het negatieve zwemadvies gehandhaafd blijft, is volgens de woordvoerder koffiedik kijken en afhankelijk van het weer. Zeeliefhebbers kunnen voor informatie terecht op de website van de provincie of bij de zwemwatertelefoon (070-4417550).