UTRECHT - De Fietsersbond wil met een nationaal 'Flitsfietspadenplan' files op de autowegen bestrijden. De aanleg van snelle fietsroutes kan filerijders verleiden om de auto te laten staan en de fiets te pakken, denkt de belangenorganisatie.

De bond constateert dat in de top vijftig van files veel korte verbindingen staan, zoals Rotterdam-Delft, Zaandam-Amsterdam en Schiedam-Rotterdam. Flitsfietspaden, die snel, comfortabel en veilig zijn, bieden in die gevallen een goed alternatief. Zeker met moderne fietsen, al dan niet voorzien van een elektrisch motortje, hoeven afstanden van rond tien kilometer geen probleem te zijn, liet de Fietsersbond donderdag weten.

Het flitsfietspadenplan is een van de ideeën die de bond aandraagt voor de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. De belangenorganisatie wil ook de studenten weer op de fiets krijgen. Na de invoering van de OV-kaart laten die het rijwiel massaal staan en maken ze ook in de stad gebruik van bus, tram en metro.

Een voorstel is om studenten gratis stalling van hun fiets aan te bieden. In ruil moeten ze dan afzien van stedelijk openbaar vervoer.