BRUSSEL - De Thaise koning Bhumibol heeft gratie verleend aan de Nederlanders van Chinese origine Edy Tang en Li Yang, die in een cel in Thailand wachten op de doodstraf. Die is nu omgezet in levenslang. Door een uitwisselingsverdrag tussen Nederland en Thailand zouden zij hun straf bovendien thuis uit kunnen zitten.

Dat heeft VVD-Europarlementariër Jules Maaten donderdag meegedeeld. De gratie zou al begin deze maand zijn verleend.

Maaten zet zich al langer in voor het tweetal, dat afkomstig is uit Rotterdam, omdat zij volgens de VVD-politicus in erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis zitten. Zo zijn zij dag en nacht aan boeien vastgeketend. Ook is Maaten er niet van overtuigd dat de twee mannen daadwerkelijk schuldig zijn aan de smokkel van drugs.

Dittrich

D66-Kamerlid Boris Dittrich heeft zich eveneens bekommerd om het lot van Tang en Yang. Hij bezocht het tweetal eind juli in de gevangenis in Bangkok, samen met de Nederlandse ambassadeur in Thailand, Pieter Marres. Volgens Dittrich hebben vooral de inspanningen van Marres uiteindelijk vruchten afgeworpen.

De parlementariër is blij dat met de gratiëring een einde komt aan het uiterst onaangename verblijf van het Rotterdamse duo in de dodencel. "Ze zagen er slecht uit. Ze zaten daar met veertig man. Er zitten mensen met aids, ze staan elkaar naar het leven." De omzetting van de straf naar levenslang betekent dat Tang en Yang naar een andere afdeling worden overgeplaatst, zegt Dittrich.

Yalvac

Daarmee zullen zij ook worden bevrijd van hun ketenen. De eveneens uit Rotterdam afkomstige Sibel Yalvac zal in Indonesië geen gratie krijgen. De verminderd toerekeningsvatbare vrouw kreeg daar in 2004 tien jaar celstraf wegens drugssmokkel.

Zowel Maaten als SP-Kamerlid Harry van Bommel probeert al langere tijd Yalvac los te krijgen. Op de Indonesische onafhankelijkheidsdag, die donderdag wordt gevierd, heeft president Susilo Bambang Yudhoyono echter geen gratie verleend aan Yalvac, voor wier vrijlating in Nederland 8513 handtekeningen zijn ingezameld.