AMSTERDAM - Tientallen activisten van het Solidariteitsfonds XminY hebben vrijdagochtend gedemonstreerd in en bij het Italiaans consulaat aan de Vijzelstraat in Amsterdam. De betogers protesteerden tegen de arrestatie van twintig 'globaliseringsactivisten' vorige week in Italië wegens politieke samenzwering.

Volgens de politie verliep de actie rustig. Het protest was om .00 uur afgelopen. De activisten plaatsten naar eigen zeggen in het consulaat een tentoonstelling over politiegeweld. Ook vertoonden ze de documentaire 'Gipfelstürmer, die blutigen tage von Genua', over het bloedige politieoptreden tijdens de bijeenkomst van de G8.

'Andersglobalisten'

XminY behoort tot een van de organisaties die behoren tot de zogenoemde andersglobalisten, ook wel antiglobalisten. Volgens een woordvoerder van de club worden in Italië momenteel 42 mensen juridisch vervolgd wegens samenzwering om de economische orde omver te werpen. Ze zouden betrokken zijn geweest bij het organiseren van acties en demonstraties tegen de OVSE in Napels en de G8 in Genua.

Het Solidariteitsfonds vindt de gang van zaken in Italië "absurd". "Het is duidelijk dat ze vervolgd zijn om wat ze denken en uitspreken, niet omdat ze iets crimineels gedaan hebben", staat in een verklaring. "Het is een poging om de sterk groeiende globariseringsbeweging te criminaliseren."

De activisten willen de tentoonstelling en de video donderdag overhandigen aan de Italiaanse ambassade in Den Haag.