AMSTERDAM - Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is vorig jaar verder afgenomen. Bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi ) werden 159 klachten gemeld, tegenover 327 een jaar eerder.

De daling past in de trend die in 2002 werd ingezet, meldt het centrum donderdag. Dit jaar echter zal het aantal incidenten volgens het Cidi zeker stijgen. Vanwege het Israëlische geweld in Libanon kwamen alleen al in juli en de eerste week van augustus ruim honderd meldingen binnen.

De daling heeft volgens Cidi-woordvoerder Ronny Naftaniël onder meer te maken met een goede samenwerking met moslimorganisaties. "Gezamenlijke activiteiten als voetbalwedstrijden werpen hun vruchten af in de strijd tegen antisemitisme."

Actie

Verder is de samenwerking met justitie verbeterd. Klachten worden sneller in behandeling genomen en justitie onderneemt eerder actie, zegt Naftaniël. "Het is een aanmerkelijke verbetering."

Bij de dalende trend moeten toch 'ernstige aantekeningen' worden gemaakt, zegt Naftaniël. "Het aantal ernstige klachten, waaronder bedreiging, geweld en schending van Joodse gebouwen, lag vorig jaar met 26 meldingen op het op een na hoogste niveau ooit." Alleen in 2002 lag het aantal ernstige incidenten iets hoger.