HEERLEN - Een groot deel van het zuidoosten van Limburg heeft vrijdagmorgen vroeg zonder water gezeten. Dit kwam door een breuk in een watertransportleiding in het Duitse Aken.

Delen van Heerlen, Vaals, Kerkrade en Simpelveld kregen volgens de Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) door de leidingbreuk geen water meer. Omstreeks half elf hadden de meeste inwoners weer water uit de kraan, alleen het centrum van Vaals zat nog zonder.

Volgens WML is in Aken donderdagavond een hoofdwatertransportleiding met een doorsnee van 800 millimeter gesprongen. De oorzaak is nog onbekend. Die leiding is weer gerepareerd, maar vrijdagmorgen waren er problemen met het vullen van een drinkwaterreservoir in Aken waaruit water naar Vaals gaat.

De WML heeft twee tankwagens ingezet om de inwoners van Vaals van drinkwater te voorzien. Hoeveel mensen door de storing zijn getroffen, kon een woordvoerder van WML nog niet zeggen. Ook had hij geen idee waarom de Duitsers het reservoir niet gevuld krijgen en hoe lang dat nog gaat duren.