LA CORUNA - Uit de voor de Noord-Spaanse kust gezonken tanker Prestige is ruim 20.000 ton olie gelekt en niet 10.000 ton, zoals aanvankelijk officieel was gemeld. Dat heeft de Spaanse krant El País vrijdag gemeld op gezag van het crisisteam in de havenstad La Coru" na in de deelstaat Galicië.

Verder zeiden medewerkers van het crisisteam tegen El País dat de olie giftiger is dan de autoriteiten in eerste instantie vermoedden. Het percentage zwavel in de olie bedraagt 2,58, terwijl in Europa een percentage van maximaal 1 wordt gehanteerd.

Door een storm in de nacht van donderdag op vrijdag is een olievlek dichter naar de kust van het noordwesten van Spanje gedreven. Een vlek dreef vrijdagmorgen een halve kilometer van La Coruna.

Ook vrijdag is het weer te slecht om de olievlek op zee op te ruimen, zegt een woordvoerder van de Directie Noordzee van Rijkswaterstaat. Welllicht dat het schip de Rijndelta van Rijkswaterstaat, dat sinds dinsdag in La Coruna is om te helpen de olie op te ruimen, dit weekeinde weer aan het werk kan. Dinsdagmiddag was de Rijndelta korte tijd actief in de strijd tegen de olievervuiling.

De Rijndelta is een baggerschip dat Rijkswaterstaat heeft ingehuurd om olie op te kunnen ruimen. Aan het schip zijn twee olieveegarmen bevestigd. Het grootste schip dat olie kan opruimen van Rijkswaterstaat zelf, kampt momenteel met een technisch probleem.