BEIROET/JERUZALEM - Het Libanese leger is donderdagochtend met tanks en gepantserde voertuigen begonnen aan de verplaatsing naar Zuid-Libanon. Daar moeten de Libanezen samen met een VN-vredesmacht de wapenstilstand tussen Israël en de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah gaan handhaven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tijdens de eerste fase verplaatst het Libanese leger in enkele dagen tijd 2500 militairen, meldden legerbronnen. Daarna volgen nog 12.500 manschappen, aangevuld met 15.000 VN-blauwhelmen. De Israëlische troepen trekken zich geleidelijk terug.

Volgens het Israëlische leger is inmiddels meer dan 50 procent van Zuid-Libanon overgedragen aan de VN-vredesmacht die al in Libanon was en die moet worden uitgebreid. De Libanese generaal Charles Shikhani zei te verwachten dat zijn troepen binnen een etmaal staan opgesteld langs de zogeheten Blauwe Lijn.

Litani

Het Libanese leger stak de rivier de Litani over via een gloednieuwe metalen brug, die speciaal is gebouwd om een brug te vervangen die de Israëlische luchtmacht tijdens het offensief heeft gebombardeerd. De manschappen arriveerden in de christelijke grensstad Marjayoun, waar vorige week nog hevige gevechten plaatsvonden. Daar haalden tientallen mensen hen langs de kant van de weg als bevrijders binnen, terwijl ze zwaaiden met Libanese vlaggen en rijst en bloemen toewierpen.

Frankrijk verklaarde zich woensdag formeel bereid om het commando te voeren over de uitgebreide VN-vredesmissie in Libanon. De Fransen voeren nu al het bevel over 2000 manschappen, die zullen worden uitgebreid met 13.000 blauwhelmen.

Commando

Het Franse ministerie van Defensie zei woensdagavond dat het Franse commando over Unifil in principe tot februari 2007 kan voortduren. De huidige commandant, Alain Pellegrini, moet wat Frankrijk betreft ook de leiding krijgen over het grotere internationale contingent. Parijs eist wel een duidelijk mandaat voor Unifil en voldoende manschappen.

Israël heeft donderdag verbijsterd gereageerd op de Libanese beslissing om Hezbollah vooralsnog niet te ontwapenen. De Hezbollah-leden mogen hun wapens niet meer dragen, blijkt uit een compromis dat na dagen onderhandelen tussen de Libanese regering en de sjiitische verzetsbeweging werd gesloten.

Resolutie

Het compromis staat lijnrecht tegenover de VN-resolutie van een week geleden, waarin de VN-Veiligheidsraad eiste dat het gebied ten zuiden van de Litani vrij van wapens zou zijn, afgezien van de bewapening van de Libanese troepen en Unifil. Hezbollah weigerde ronduit te ontwapenen. "De wapens van de verzetsbeweging zijn de enige, in alle Arabische landen, die erin zijn geslaagd in opstand te komen tegen Israël en hen te verslaan.

Niemand kan de wapens van het verzet afnemen, zeker niet gedwongen", zei de pro-Syrische Libanese president Emile Lahoud. Onduidelijk is nu wie Hezbollah moet ontwapenen. Unifil heeft daarin volgens VN-functionarissen geen taak. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte dat zonder ontwapening van Hezbollah de oorlog "vroeger of later" zal worden hervat.

Het gevaar bestaat nog altijd dat het vredesproces kan ontsporen, waarschuwen diplomatieke kringen in New York. Zo moet de volgorde van de diverse stappen nog worden bepaald en is ook nog onduidelijk wat de precieze samenstelling van Unifil zal zijn.

Schade

De materiële schade die in Libanon is ontstaan door 34 dagen van Israëlische bombardementen, bedraagt 3,5 miljard dollar, aldus de Libanese Raad voor Ontwikkeling en Wederopbouw. Het gaat alleen om schade aan gebouwen en infrastructuur. De wederopbouw kan jaren duren.

De Europese Unie zegde woensdag 70 miljoen euro aan noodhulp toe aan Libanon. Ook heeft de unie Israël gevraagd de lucht- en zeeblokkade van Libanon op te heffen. In Libanon dreigt een ramp als de blokkade voortduurt en geen nieuwe brandstof het land inkomt, zet EU-commissaris voor Humanitaire Hulp, Louis Michel.