SCHEVENINGEN - De eerste avond van het internationale vuurwerkfestival in Scheveningen is afgelast. Door een wolkbreuk kwamen op de boulevard putdeksels omhoog en begonnen riolen over te stromen.


Foto: Vincent Brugemann | Ook horecagelegenheden kampen met wateroverlast

Omdat het door de uitwerpselen op straat voor het publiek glibberig was geworden, werd besloten het evenement woensdag niet te laten doorgaan. De boulevard in Scheveningen stinkt donderdagochtend nog. De gemeentereiniging maakt het wegdek schoon en ontstopt de putten een extra keer. Het deel van de boulevard tussen McDonald's en restaurant Big Bell is afgezet.

Volgens de politie hadden zich, toen het om ongeveer 21.00 uur keihard begon te plenzen, zo'n 15.000 mensen op en bij de boulevard verzameld. Een uur later zouden de eerste pijlen de lucht ingaan. Er was op 30.000 belangstellenden gerekend.

Door de overvloedige regenval kregen ook horecagelegenheden op de boulevard met wateroverlast te kampen. Het hoogheemraadschap opende de spuisluizen om ongezuiverd rioolwater zo snel mogelijk op zee te lozen, aldus de politie.


Foto: Rien de Vreede | Er was op 30.000 belangstellenden gerekend

Arie Ludwig, eigenaar van Big Bell, zag het water woensdagavond stijgen, zei hij donderdag. Eerst kwamen de ongeveer 250 bezoekers van zijn terras naar binnen, toen het riool overliep. Toen was het al chaotisch, aldus Ludwig. "De drollen dreven zichtbaar door de zaak."

Toen de vetput het niet meer hield, liepen veel mensen zonder te betalen weg. Ludwig stond volgens eigen zeggen tot halverwege zijn onderbenen in de drek. Tot 5.00 uur donderdagochtend zijn hij en zijn personeel bezig geweest de zaak met een hogedrukspuit te reinigen. De restauranteigenaar vreest voor een herhaling donderdagavond.

Het filiaal van hamburgerketen McDonald's even verderop stond ook blank, evenals speelgoedwinkel Bart Smit. Die laatste heeft nog als extra pech dat er geen tegels maar tapijt op de vloer ligt.

De organisatie toonde zich deze week redelijk optimistisch over de weersvooruitzichten. De winnaar van vorig jaar, China, zou woensdagavond de 27e editie van het festival openen. Het evenement duurt tot en met zaterdag.