DEN HAAG - Voorzitter van de LPF-fractie in de Tweede Kamer Gerard van As is woensdag overgestapt naar de eenmansfractie van voormalig LPF'er Hilbrand Nawijn. Voormalig fractievoorzitter Mat Herben gaat tot de verkiezingen de LPF-fractie weer leiden.

Volgens Van As lag een conflict met het partijbestuur over de lijst voor de komende Kamerverkiezingen ten grondslag aan zijn vertrek. Maar LPF-partijvoorzitter Bert Snel zegt dat Van As is opgestapt nadat het bestuur zei hem niet langer als fractievoorzitter te willen.

Uit een enquête die het bestuur woensdag aan de fractie voorlegde, bleek dat de LPF-leden voormalig fractievoorzitter Mat Herben momenteel zien als de beste politiek leider van de LPF. Hij zou tot de Kamerverkiezingen van 22 november fractievoorzitter moeten zijn.

'Slecht verliezer'

Herben noemt Van As een "slecht verliezer" door op te stappen toen bleek dat de leden hem niet meer wilden als politiek leider.

Volgens Herben heeft de fractie hem woensdagmiddag meteen gevraagd om Van As op te volgen. Nadat woensdagavond bleek dat Van As overstapte naar de Groep Nawijn, zei Herben weer per direct fractievoorzitter te zijn.

Peilingen

Snel zegt dat er wat moest gebeuren omdat de LPF in de peilingen al enige tijd op nul zetels staat. Ook de door de partijbestuurder beoogde lijsttrekker vond dat een tussenpaus de fractie moet gaan leiden. Snel wil niet zeggen wie de kandidaat-lijsttrekker is. Op 30 september stellen de LPF-leden de lijst vast. Ook Herben is beschikbaar als lijsttrekker.

Van As zegt onenigheid te hebben gekregen met het partijbestuur over een aantal kandidaten die hij aandraagt voor de lijst. Het zou gaan om 'Fortuynisten' die de partij na de val van het kabinet-Balkenende I, waar de LPF deel van uitmaakte, de partij de rug toegekeerd hebben. Maar volgens Snel betrof het slechts LPF'ers die de partij in het verleden schade hebben berokkend en niet meer welkom zijn.