BEIROET - De Hezbollah-strijders in Libanon zullen vooralsnog gewoon hun wapens dragen. Zowel Hezbollah zelf als de Libanese president Emile Lahoud maakte woensdag duidelijk dat ontwapening voorlopig geen optie is.

Een functionaris van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte op zijn beurt dat zonder ontwapening van Hezbollah de oorlog "vroeger of later" zal worden hervat.

De ontwapening van Hezbollah is onderdeel van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die sinds maandag een staakt-het-vuren mogelijk maakte in de strijd tussen Israël en Hezbollah. Onduidelijk is wie nu Hezbollah gaat ontwapenen.

VN

De grote VN-troepenmacht die in Zuid-Libanon komt, heeft volgens VN-functionarissen geen taak in de ontwapening van Hezbollah. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zei woensdag dat ontwapening van de sjiitische groep een taak is van Libanon en dat de VN hooguit ondersteuning kunnen bieden bij die taak.

De 15.000 Libanese militairen die vanaf donderdag in Zuid-Libanon worden gestationeerd, zullen ook niet actief naar Hezbollah-wapens zoeken, zo bleek woensdag.

De Libanese minister van Informatie, Ghazi Aridi, zei dat Hezbollah accepteert dat het Libanese leger alle "gevonden" wapens in beslag neemt. Het ziet er daarom naar uit dat Hezbollah-leden in Zuid-Libanon hun wapens voorlopig gewoon zullen verbergen en "opgaan" in de burgerbevolking.

Struikelblok

Politiek analisten zeiden woensdag dat de ontwapeningskwestie niet alleen een potentieel struikelblok zal worden in de wederopbouw van Libanon, maar ook in de bereidheid van naties om troepen te leveren voor een troepenmacht. Bovendien zal de kwestie leiden tot politieke strubbelingen in Libanon, waar Hezbollah deel uitmaakt van parlement en kabinet.