AMSTERDAM - Van de honderden miljoenen dieren die in Nederland gehouden worden, krijgt slechts een klein deel de kans om zich seksueel te ontplooien. Jaarlijks sterven in ons land miljoenen dieren als maagd. Stuitend, vinden de initiatiefnemers van Sex voor Dieren. Begin augustus begon creatief bureau Wonder de campagne Sex voor Dieren, compleet met acties, een petitie en collectes.

"Dieren werken hard voor ons mensen. Ze leveren onder meer melk, eieren, vlees, wol en goed gezelschap. Daarom hebben dieren recht op goede arbeidsomstandigheden en plezier in het leven. Zo nu en dan een gezonde vrijpartij hoort daarbij", aldus Sex voor Dieren.

De dierenliefhebbers willen het recht op seks voor dieren op de politieke agenda krijgen. Met een handtekeningenactie probeert de organisatie een burgerinitiatief in de Tweede Kamer af te dwingen.

Donatie

Ook kan eenieder die zijn steentje wil bijdragen aan het seksuele welzijn van dieren een donatie overmaken, onder de noemer 'adopteer een beurt'. Daarnaast hopen de bedenkers op creatieve acties vanuit de samenleving, zoals het organiseren van een peepshow met parende lieveheersbeestjes of huisdierendating.

De campagne Sex voor Dieren kwam tot stand bij Wonder, een bureau dat zich tot doel stelt plezier te maken met de samenleving. Eerder lanceerde Wonder het project Burgerbuddy, waarbij een ambtenaar of politicus wordt bijgestaan door een burger. Ook zorgde het bedrijf er in december 2004 voor dat tientallen moskeeën werden bezocht door Sinterklaas, die snoepgoed en geschenken in de schoenen van biddende moslims achter liet.