AMSTERDAM - Rijkswaterstaat begint om middernacht met de vierde en laatste fase van het grootschalige onderhoud aan de snelwegen A4 en de A10-Zuid bij Amsterdam. In deze fase zal de A10-Zuid tussen de knooppunten Amstel en Nieuwe Meer in de richting Den Haag volledig dichtgaan tot de vroege ochtend van maandag 28 augustus.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De afritten S108 Amstelveen en S109 RAI zijn uitsluitend bereikbaar in de richting Amersfoort. Gele borden geven de omleidingsroutes aan via de A2 en de A9. Door de extra drukte op deze routes heeft de A9 tijdens de duur van de wegwerkzaamheden in beide richtingen een extra rijstrook. Er geldt een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur.

In deze laatste fase verwacht Rijkswaterstaat geleidelijk meer verkeer op het wegennetwerk, omdat in een aantal regio's de bouwvak is afgelopen. Houders van een ov-pas worden aangemoedigd deze ook de komende twee weken te blijven gebruiken. Rijkswaterstaat had voor het begin van het onderhoud 30.000 speciale ov-passen verkocht aan bedrijven in de omgeving om werknemers in het openbaar vervoer te krijgen.

Constructie

Het projectbureau van de Noord-Zuidlijn, de nieuwe metrolijn in Amsterdam, maakt van de afsluiting van de snelweg gebruik door onder de A10-Zuid een constructie te bouwen. Deze constructie, tussen de Europaboulevard en het station Zuid/WTC, maakt het later mogelijk werkzaamheden voor de metrolijn uit te voeren zonder het verkeer op de A10 te hinderen.

De komende dagen krijgt ook De Schinkelbrug in de binnenring van de A10 een nieuw beweegbaar brugdeel. Door deze werkzaamheden is de vaarroute van het Nieuwe Meer via De Schinkel en de Kostverlorenvaart naar het IJ van 17 augustus tot en met 20 augustus volledig gestremd.

Vijftien jaar

Op 21 juli begon de grote opknapbeurt van de A4 en de A10-Zuid, die stammen uit respectievelijk 1974 en 1979. Deze snelwegen zijn nooit eerder afgesloten geweest voor een dergelijke grootschalige renovatie. Na de onderhoudsbeurt moeten beide wegen er voor minstens vijftien jaar weer tegenaan kunnen. Het werk moet 28 augustus zijn afgerond, omdat dan de zomervakantie van de regio Noord voorbij is.

A16 bij Rotterdam

De hoofdrijbaan van de A16 tussen het Terbregseplein (Ring Rotterdam) en knooppunt Ridderkerk is komend weekeinde afgesloten. Van vrijdagavond 21.00 uur tot maandag 05.00 uur kan het verkeer in zuidelijke richting alleen van de parallelbaan gebruikmaken. Dat heeft Rijkswaterstaat woensdag bekendgemaakt.

Rijkswaterstaat voert op dit tracé groot onderhoud uit. Wegwerkers gaan het asfalt vervangen, onregelmatigheden in het wegdek wegwerken en zullen reparaties uitvoeren aan geluidsschermen, bruggen en viaducten. Na deze klus is het tracé zeven jaar onderhoudsvrij, aldus Rijkswaterstaat.

Fases

Het groot onderhoud vindt in fases plaats. De volgende volledige afsluitingen van de weg zijn in de weekeinden 25, 26 en 27 augustus en 8, 9 en 10 september. In de weekeinden 6, 7, 8 en 13, 14 en 15 oktober wordt de parallelrijbaan aangepakt en afgesloten.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vanuit de richting Den Haag om te rijden via de Beneluxtunnel en de A15. Borden geven de omleiding al op de A13 aan. Wie komende dagen de Bavaria City Racing in Rotterdam wil bezoeken kan mede in verband met de wegafsluiting en de verwachte vertraging, beter met het openbaar vervoer komen.