JAKARTA - De Indonesische politiechef Dai Bachtiar heeft vrijdag gezegd dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen vorige maand op Bali, Imam Samudra, heeft bekend dat hij die heeft gepland en uitgevoerd. Op een eerdere persconferentie had diens collega Made Mangu Pastika gezegd dat Samudra alleen zijn identiteit had toegegeven.

Volgens Pastika wilde Samudra verder niets zeggen en had hij dus ook geen bekentenis afgelegd. Bachtiar liet kort daarop weten dat Samudra wel degelijk een bekentenis heeft afgelegd.

Volgens Bachtiar heeft de 35-jarige Samudra toegegeven dat hij bijeenkomsten organiseerde in de stad Solo op Java, totdat was besloten een aanslag in Bali te plegen". Bachtiar zei dat Samudra ook heeft toegegeven dat hij betrokken was bij de aanslagen op christelijke kerken op kerstavond in 2000 op het eiland Batam.

Verdachten

Samudra is donderdag aangehouden, samen met twee andere verdachten. Het gaat om de bodyguards van Imam Samudra, Abdul Rauf aka Sam en Andri Octavia, die volgens de politie betrokken waren bij het onderzoek voorafgaand aan de aanslagen.

De politie zegt nog iemand te hebben gearresteerd, Amin, die eveneens banden had met Samudra en betrokken zou zijn geweest bij de voorbereiding van de aanslagen. Daarmee komt het totale aantal gearresteerde verdachten op vijf.

Eerder hield de politie al een Javaan aan, Amrozi, die ook zijn betrokkenheid zou hebben bekend. Bij de aanslagen verloren meer dan mensen het leven, voornamelijk Westerse toeristen.