ARNHEM - Aannemersbedrijf Jacobs Infra wil niet langer graven in de Arnhemse wijk Malburgen. Volgens de aannemer ligt de bodem bezaaid met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente heeft onvoldoende maatregelen genomen om de veiligheid van de bouwvakkers te garanderen, zo meent het bouwbedrijf.

De gemeente ontkent de aantijgingen. Een erkend onderzoeksbureau heeft de bodem vooraf onderzocht en heeft verklaard dat er veilig in Malburgen gegraven kan worden, aldus een verklaring woensdag. Jacobs Infra heeft de Raad van Arbitrage ingeschakeld, terwijl de gemeente een nieuwe aannemer zoekt.

John Frostbrug

Malburgen is een naoorlogse wijk uit de jaren vijftig aan de voet van de John Frostbrug, middelpunt van de Slag om Arnhem in 1944. De verpauperde wijk wordt gerenoveerd en opnieuw opgebouwd. Omdat de wijk frontgebied is geweest, is het gebruikelijk dat voorafgaand aan grondwerkzaamheden onderzoek wordt gedaan naar mogelijke oorlogsrestanten.

In de Vissenbuurt was de aannemer bezig met graafwerkzaamheden voor de aanleg van nieuwe riolering. Jacobs Infra stelt dat het vooraf niet wist dat er mogelijk explosieven in de grond zouden zitten. Nadat de bouwvakkers meermalen op overigens ongevaarlijke projectielen waren gestoten, hebben zij vorige week het werk neergelegd.

Praten

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de aannemer wel van de mogelijke oorlogsresten wist. Toen bleek dat er niet met de bouwvakkers te praten viel, heeft de gemeente deze week besloten een nieuwe aannemer te zoeken en de werknemers van Jacobs Infra verboden de bouwplek te betreden.

Dinsdag bleek dat een school in de buurt daardoor zonder riolering zat, maar daar is ondertussen een noodoplossing voor gevonden. De gemeente verwacht dat het werk enkele maanden stil zal liggen.