EINDHOVEN - Het beleid van de politie in Eindhoven om in de strijd tegen vrouwenhandel undercover escortdames te bestellen om daarna hun werkgevers te controleren is succesvol. Het aantal vrouwen dat zich gedwongen prostitueert is teruggelopen.

Andere politiekorpsen willen het Eindhovense beleid overnemen. Een politiewoordvoerster heeft woensdag een bericht hierover in Trouw bevestigd.

Rechercheurs van de politie in Eindhoven bekijken dagelijks advertenties in kranten en op internet waarin vrouwen hun diensten aanbieden. Aan de hand hiervan wordt contact met de vrouwen opgenomen waarna de rechercheurs controleren of de werkgever wel over de vereiste papieren beschikt.

Regels

Maandag werd bekend dat minister Verdonk de regels gaat versoepelen voor slachtoffers van mensenhandel die na afloop van het proces tegen de daders in Nederland willen blijven. Voortaan wordt een verzoek hiertoe ingewilligd als het slachtoffer aangifte doet en de rechtszaak tot een veroordeling leidt.

Tot nu toe moesten slachtoffers van mensenhandel die permanent in Nederland willen blijven, aannemelijk maken dat terugkeer naar hun eigen land te gevaarlijk was. Bij een veroordeling gaat de minister er voortaan van uit dat terugkeer voor het slachtoffer risico's met zich meebrengt.