AMSTERDAM - Betrapte dieven krijgen in Amsterdam onmiddellijk 151 euro boete, naast de straf die de rechter hen eventueel oplegt. Een ruime Kamermeerderheid wil de zogeheten 'overlastdonatie' landelijk invoeren. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Een proefproject in winkelcentrum Osdorp zou zo succesvol zijn dat dit jaar mogelijk andere centra volgen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA en VVD vindt dat de regeling landelijk navolging verdient, schrijft het ochtendblad. PvdA'er Aleid Wolfsen verwacht dat het de aangiftebereidheid bij winkeliers vergroot.

Landelijk

VVD'er Frans Weekers neemt het initiatief om de regeling landelijk in te voeren. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma ziet heil in uitbreiding van de regeling naar andere vormen van criminaliteit.

In de eerste maanden van de proef zou slechts één dief zijn aangehouden; voor de proef zou dit bijna dagelijks zijn gebeurd. Van de waarschuwingsbordjes zou een afschrikkende werking uitgaan. "Het is een maatregel die direct effect sorteert", zegt voorzitter van de winkeliersvereniging Hans Otten. "Potentiële dieven denken nu wel drie keer na. Als ze gepakt worden betekent dat hoe dan ook een extra claim van 151 euro, die deels terugvloeit naar de gedupeerde winkelier."

Aangifte

De boete is een schadevergoeding voor de tijd die de winkelier kwijt is aan de aangifte. Het idee is afkomstig van de Stichting Overlast Donatie Amsterdam. Het ministerie van Economische Zaken, de gemeente, politie en justitie in Amsterdam zijn volgens de krant positief over het initiatief.