BEIROET/JERUZALEM - Israëlische militairen hebben dinsdag bij verschillende incidenten in Libanon zeker vijf Hezbollah-strijders gedood. Dat berichtten Israëlische media en de Libanese politie. In alle gevallen zouden de Israëlische militairen uit zelfverdediging hebben gehandeld, aldus het ministerie van Defensie in Jeruzalem.

Sinds maandagochtend is er een staakt-het-vuren van kracht in de strijd tussen Israël en Hezbollah. Israël heeft gezegd geen offensieve acties meer te zullen uitvoeren, maar Hezbollah te blijven bestoken als de veiligheid van Israëlische militairen in gevaar komt. Voor zover bekend kwamen maandag, na de inwerkingtreding van de wapenstilstand, zes Hezbollah-strijders om.

Stationering

Het Libanese leger begint donderdag met de stationering van militairen ten zuiden van de rivier Litani, het gebied in Zuid-Libanon dat nu nog bezet wordt gehouden door het Israëlische leger. Dat heeft een hoge Libanese functionaris dinsdag laten weten. Volgens de anonieme bron zijn de 15.000 militairen die naar het zuiden worden gestuurd zich aan het verzamelen op legerbases elders in het land.

Israëlische militairen hebben maandag, enkele uren voordat het staakt-het-vuren in Libanon inging, een hoge Hezbollah-commandant gedood. Het gaat om Sajed Dewayer, het hoofd van de speciale eenheden van de sjiiitische verzetsbeweging.

Dat heeft het Israëlische leger dinsdagavond (Nederlandse tijd) meegedeeld. Er werd geen nadere toelichting gegeven op het late tijdstip van de bekendmaking.