DEN HAAG - Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas van de VVD neemt "met pijn in het hart" afscheid van de politiek. Hij stelt zich niet meer kandidaat voor een zetel in de Tweede Kamer bij de parlementsverkiezingen in november.

Na 24 jaar Kamerlidmaatschap en een deel daarvan als voorzitter houdt de doorgewinterde politicus het voor gezien. Dat heeft hij dinsdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Weisglas (60) zei de afgelopen weken tijdens zijn vakantie tot dit besluit te zijn gekomen. Hij heeft zijn privéleven, waar tijdens zijn Kamervoorzitterschap van ruim vier jaar weinig tijd voor was, zwaar laten meewegen. Verder vindt hij Kamervoorzitterschappen van tien jaar zoals onder Wim Deetman (CDA) en Dick Dolman (PvdA) niet meer van deze tijd. "Je loopt dan het gevaar te ver van een vernieuwende Kamer af te komen te staan."

De VVD'er ontkende dat hij zijn besluit mede heeft genomen uit vrees dat hij niet opnieuw voor het Kamervoorzitterschap in aanmerking zal komen na de verkiezingen. Het CDA had hem juist laten weten "niet op zijn stoel uit te zijn". Ook zei de Kamervoorzitter, die in de VVD-fractie niet uitsluitend vrienden heeft, niet bang te zijn geweest voor een lage notering op de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Gekozen

Weisglas werd in 2002 voor het eerst Kamervoorzitter en werd het jaar erop herkozen. Dat gebeurde beide keren in vrije verkiezingen. Voor die tijd was de benoeming van een Kamervoorzitter steeds het resultaat van handjeklap tussen de grote partijen. Weisglas zei dinsdag te hopen dat ook zijn opvolger vrij verkozen zal worden.

Weisglas heeft in zijn periode als voorzitter geprobeerd de manier van werken van de Kamer te vernieuwen. In een aantal gevallen is hij daar volgens zijn eigen inzicht in geslaagd. Hij noemde als belangrijke veranderingen het burgerinitiatief, dat burgers de mogelijkheid geeft zelf onderwerpen op de Kameragenda te zetten, en de dertig-zetels-regel. Die laatste houdt in dat dertig zetels voldoende zijn om een spoeddebat aan te vragen, en dat daartoe geen Kamermeerderheid vereist is. De oppositiefracties hebben daardoor meer mogelijkheden gekregen.

Beveiliging

Als negatieve ontwikkeling van de afgelopen jaren noemde hij de noodzaak tot toenemende beveiliging van het Kamergebouw en Kamerleden. Ook zelf is Weisglas geruime tijd beveiligd geweest.

Voormalig buitenlandwoordvoerder Weisglas wil zich de komende jaren vooral bezig gaan houden met onderwerpen als buitenlands beleid, defensie en "de werking van de parlementaire democratie". Hij denkt dan aan adviesfuncties en lezingen. Ook overweegt hij een boek te schrijven.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte zei in een reactie dat Weisglas zich als Kamervoorzitter "met ziel en zaligheid" heeft ingezet voor het aanzien van de Kamer. Hij typeerde hem als "een belangrijk man voor de partij" en respecteert zijn keuze om "na 24 jaar Kamerlidmaatschap een andere weg in te slaan".