DEN HAAG - Leefbaar Nederland-lijsttrekker Fred Teeven is totaal verrast door het plotselinge besluit van het partijbestuur om Emile Ratelband naar voren te schuiven als lijsttrekker. Het bestuur wil de partij, die er erbarmelijk voor staat in de opiniepeilingen, zo uit het slop halen.

Teeven, die het nieuws over het besluit van het partijbestuur via de radio vernam, heeft besloten zich terug te trekken. Volgens Teeven is zijn baan "vrijwel onmogelijk gemaakt". "Op een lijst met Emile Ratelband zie ik geen ruimte voor mijzelf", zei hij vrijdag tijdens een persconferentie.

Teeven was wel op de hoogte van de plannen van het bestuur, zo liet hij vrijdag weten. Maar dat het bestuur donderdagavond daadwerkelijk deze beslissing heeft genomen, heeft Teeven absoluut verbaasd. LN heeft nu twee zetels in de Tweede Kamer en schommelt in de peilingen tussen nul en een zetel.

Circustent

"Leefbaar Nederland is geen circustent, en ik heb geen zin om als een clown achter Ratelband aan te rennen", sneert Teeven. Dat geldt ook voor het andere LN-fractielid Dick Jense. "Dit bestuur is gewoon gek geworden", aldus fractiegenoot Jense. "Als Tjakka komt is Jense weg."

De derde op de lijst van Leefbaar Nederland, Haitske van de Linde, heeft er ook geen zin meer in als Ratelband aan de macht komt.

Teeven was zelf op 27 oktober opnieuw als eerste man aangewezen. Teeven wilde formeel zaterdag nog afwachten.

Kandidaten

Partijvoorzitter Jan Jetten bestrijdt dat Teeven overvallen is door het nieuws. "Hij wist van alle stappen. Wij hebben zelfs nog naar mogelijke nieuwe kandidaten gekeken", zo verzekerde Jetten. "Hij heeft gewoon een probleem met de persoon Ratelband."

Jetten gaat Ratelband nu om 13.00 uur in Arnhem officieel aan de Nederlandse pers voorstellen. Ratelband zelf wil overigens nog steeds niet officieel bevestigen dat hij in de race is voor het lijsttrekkerschap. Wel wil hij alvast kwijt dat onder zijn leiding in ieder geval het fileprobleem in een handomdraai opgelost is. "Tsjakka", zo voegde hij daaraan toe.