LONDEN - Regelmatig gebruik van cannabis kan depressie in de hand werken. Mensen die regelmatig een joint roken, hebben bovendien een grotere kans om schizofreen te worden. Dat blijkt uit drie onderzoeken die zijn gepubliceerd in The Britisch Medical Journal.

Volgens de onderzoekers onderstrepen de conclusies de noodzaak om maatregelen te nemen die regelmatig en zwaar gebruik van cannabis tegengaan.

Australische artsen ontdekten dat vooral tienermeisjes depressief kunnen worden als ze regelmatig blowen. Ze onderzochten meisjes en constateerden dat meisjes die dagelijks wiet roken, vijf keer zoveel kans hebben om depressief te worden als meisjes die de drug niet gebruiken. De meisjes die wekelijks een joint opstaken, hadden een twee keer hogere kans.

Uit een Zweedse onderzoek onder 50.000 mannen bleek dat mannen die de drug eind jaren '60 hebben gerookt, 30 procent meer kans hebben om schizofreen te worden. Volgens de onderzoekers zou één op de acht gevallen van schizofrenie kunnen worden voorkomen als mensen geen cannabis zouden gebruiken.

Britse onderzoekers constateren dat de kans op schizofrenie vooral verhoogt als mensen cannabis in hun tienerjaren hebben gerookt. Zij onderzochten duizend Nieuw-Zeelanders van voor in de twintig. Eén op de tien mensen die als tiener wiet rookten, zijn gediagnotiseerd met schizofrenie.