SYDNEY - Het graven van kuilen op een Australisch strand is dinsdag uitgelopen op een Nederlands familiedrama. Een 15-jarige jongen kwam om toen de randen plotseling instortten en hij volledig werd bedolven onder het zand, maakte een politiewoordvoerster bekend.

Hulpverleners wisten zijn 13-jarig broertje, die tot zijn nek in het zand zat, na twee uur te bevrijden.

Het drama vond dinsdagmiddag (08.00 uur Nederlandse tijd) plaats op het strand van de badplaats Seventeen Seventy in Queensland, circa 350 kilometer ten noorden van de stad Brisbane. De politie werd gewaarschuwd door het 11-jarige broertje van de tiener die zichzelf uit het gat wist te bevrijden. Agenten, binnen enkele minuten ter plaatse, konden het leven van de oudste jongen niet meer redden.

Graafmachine

Hulpdiensten hadden daarna nog bijna twee uur nodig om de 13-jarige te bevrijden. Ze maakten gebruik van een kleine graafmachine die toevallig passeerde. De jongen, die tijdens het graafwerk zuurstof kreeg toegediend, werd vervolgens met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis van het Bundaberg. Daar is hij in shocktoestand opgenomen.

De jongen is lichamelijk echter "in goede doen", liet de woordvoerster desgevraagd weten.

Spelen

De tieners hadden op het strand een gat van ongeveer 1,80 meter diep gegraven. "Ze waren gewoon aan het spelen, zoals jongens doen, en zich niet bewust van de risico's", aldus de zegsvrouw.

Het drietal en hun ouders hadden een vakantie van vijf weken gepland in Australië. Zij zouden over ongeveer vijf dagen terugkeren naar Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog geen details geven over de identiteit van de gezinsleden.

Een Ierse toerist kwam vier jaar geleden in Queensland onder vergelijkbare omstandigheden om, aldus het Australische persbureau AAP. De 14-jarige jongen stierf toen een metersdiep gat dat hij had gegraven, instortte.